16.10.2009   16:17Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чернігівська міліція заявляє про необхідність дотримання законності в своїх лавах

За словами начальника УМВС генерал-майора міліції Івана Катеринчука, який відкрив нараду: «Необхідність проведення сьогоднішньої зустрічі викликана потребою ужиття реальних ефективних заходів, спрямованих на зміцнення дисципліни та законності в повсякденній діяльності органів внутрішніх справ, попередження надзвичайних подій за участю особового складу»

«Діяльність міліції будується на принципах законності, прозорості, гуманізму, поваги до особи, соціальної справедливості, взаємодії з трудовими колективами, громадськими організаціями і населенням», - зазначив очільник обласної міліції, - а «пріоритетними завданнями для органів внутрішніх справ є посилення тиску на криміналітет, особливо його організовані форми, сприяння прозорому реформуванню економіки, забезпечення охорони громадського порядку, дотримання дисципліни та законності при виконанні службових обов'язків»

Ще декілька фактів стали причиною зібрання правоохоронців у такому складі: перші громадські слухання, присвячені діяльності органів внутрішніх справ, які відбулися 2 жовтня 2009 року в Українському домі в Києві, а також негативний випадок в Чернігівському районі, де співробітники міліції - дільничні інспектори, нібито, застосовували недозволені методи дізнання до підозрюваного.

З огляду на стан дисципліни і законності в підрозділах, відділах і службах ОВС Чернігівщини за 9 місяців поточного року за результатами службових розслідувань, проведених працівниками УМВС області, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 136 працівників та підготовлені накази, щодо звільнення за негативними мотивами  12  працівників УМВС області.

В своїй вступній промові головний міліціонер області зазначив, що найближчими до людей є дільничні інспектори міліції і саме від них великою мірою залежить авторитет міліції, сприйняття людьми органів внутрішніх справ як гаранта забезпечення прав і свобод. Тому на рівні з досягненнями служби ДІМ, керівництво УМВС турбує неналежний стан організації роботи з питань зміцнення дисципліни і законності серед особового складу. Увесь позитив роботи служби водночас може бути перекреслений фактами безвідповідального ставлення до своїх службових обов'язків.

За словами генерала: «Причина дуже проста - відсутність системного підбору кадрів поєднаного з чітким виховним процесом. Замість всебічного аналізу фактичного стану справ з урахуванням людського фактора, предметної роботи з кожним працівником, проводиться лише формальне опрацювання службової документації, підготовка звітів про умовні здобутки та досягнення з питань виховання особового складу.

Непоодинокі прояви невиправданого лібералізму стосовно осіб, які порушують службову дисципліну, безвідповідально та недобросовісно ставляться до виконання посадових обов'язків. Це призводить до професійної деградації працівників, занедбаності виконавської дисципліни, проявів вседозволеності та порушення статутних вимог».

«Я ще раз наголошую і вимагаю - ніяке виконання бодай найважливіших службових завдань не може бути підставою для беззаконня, свавілля, бездушного ставлення до громадян з боку працівника міліції!»

Незважаючи на постійні вимоги щодо забезпечення належного контролю за організацією роботи дільничних з розгляду заяв і скарг, до Управління продовжують надходити численні нарікання на тяганину, бездушність, формалізм та бездіяльність з боку посадових осіб органів внутрішніх справ при їх розгляді. І це лише окремі, найбільш вагомі прорахунки в роботі з огляду на дисципліну і законність. Насправді, цей перелік можна продовжувати, тому сподіваюсь, що результатом сьогоднішньої наради буде знайдення шляхів виправлення такої ситуації та покращення роботи як блоку міліції громадської безпеки так і міліції Чернігівщини в цілому в частині довіри населення та зміцнення авторитету.

Далі, до присутніх співробітників звернулася помічник Міністра з дотриманням прав людини в діяльності ОВС Алла Лепеха, яка почала свій виступ зі слів Міністра на перших громадських слуханнях, присвячених діяльності органів внутрішніх справ. Юрій Луценко, зокрема сказав «...забезпечення прав людини - найбільш важлива задача правоохоронних органів як сервісної служби у сучасній правовій державі. Донедавна рівень безпеки держави оцінювався громадянами європейських країн з точки зору захисту її територіальної цілісності та державних структур від воєнного нападу ззовні. Проте сьогодні на перше місце громадянами висуваються вимоги щодо захисту добробуту та їх індивідуальної безпеки, а також захисту структур громадянського суспільства від сучасних загроз різнопланового характеру. З цих причин пріоритетну роль у системі забезпечення безпеки починають відігравати не військові структури, а органи правопорядку, до яких суспільство висуває додаткові вимоги у вигляді обов'язковості громадського контролю».

Алла Григорівна, також, повідомила, що Міністр зупинився на питаннях діяльності органів внутрішніх справ, де найбільш порушуються права людини. Серед іншого, він наголосив, що з його точки зору, однією з найважливіших проблем в роботі міліції є «...неналежний розгляд заяв та скарг громадян. ... В тому числі й на дії чи бездіяльність міліції. Саме нереагування на скарги громадян, на інформацію про порушення їх прав нерідко призводить до серйозних конфліктів між громадянами та ОВС. Таких скарг у минулому році було отримано 48250, з них знайшли своє підтвердження лише 7,7% (3708 скарг)».

Окремим рядком у виступі помічника Міністра прозвучала і проблема матеріального забезпечення міліції в цілому і дільничних зокрема. А особливо дільничних інспекторів в сільській місцевості. Як один з виходів зі становища, Алла Лепеха нагадала присутнім дільничним, що в них є право звертатися по допомогу до органів місцевого самоврядування. Так, згідно п. 5.12 наказу № 1212 від 20 жовтня 2003 року та «Положення про дільничних інспекторів міліції» керівники СДІМ міськрайорганів не рідше одного разу на півріччя аналізують та готують пропозиції до органів місцевого самоврядування про стан матеріально-технічного забезпечення, потреби в забезпеченні житлом, службовим приміщенням, меблями чи засобами зв'язку. «Користуйтеся цими можливостями!» - зазначила на завершення помічник Міністра.

Начальник Управління міліції громадської безпеки УМВС в Чернігівській області підполковник міліції Едуард Гребенюк в своєму виступі повідомив присутнім про стан дотримання  працівниками блоку міліції громадської безпеки законності та дисципліни, в тому числі транспортної, за поточний рік. І, на завершення, слово взяв начальник відділу дільничних інспекторів області Олег Фролов, який ознайомив присутніх з показниками роботи міліції громадської безпеки по всіх лініях роботи та підвів підсумок наради. На цьому нарада про стан дотримання працівниками блоку міліції громадської безпеки області дисципліни та законності, а також транспортної дисципліни завершила свою роботу.

ЦГЗ УМВС України в Чернігівській області

15. 10. 2009 p.