26.11.2009   12:21Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В Чернігові активізуються радикальні молодіжні угрупування

Так, 6 листопада в Чернігові відбулася сутичка між представниками молодіжних рухів націоналістичного та антифашистського спрямувань, в результаті якої декілька учасників бійки зазнали тілесних ушкоджень. Міліція порушила кримінальну справу за ст. 296 «Хуліганство» Кримінального кодексу України.

19 листопада центральним вулицям Чернігова представниками молодіжного антифашистського руху (так званої «Антифи») був проведений марш пам’яті антифашиста Івана „Костолома” Хуторського, вбитого в Москві за 3 дні до цього. Мовчазною ходою, тримаючи в руках свічки і банери з написами «16 ноября убит нацистами», «Не забудем не простим – 16.11.2009», антифашисти пройшлись по центральним вулицям міста, роздаючи листівки, в яких пояснювали перехожим що відбувається.

21 листопада відбулася інша масова акція, яка була організована вже націоналістичними молодіжними угрупуваннями. Акція, що зібрала біля 100 учасників, спочатку мала «миролюбну» назву „Марш за здоровий спосіб життя”, про що й було заздалегідь поінформовано місцеву владу. Але поміж гасел, з якими ніхто б не став сперечатись (типу „Займись спортом” або «Здорова молодь - здорова майбутнє!»), були присутні й ксенофобські та антисемітські гасла, що можуть розцінюватися як такі, що пропагують расову та національну ворожнечу. Розгорнувши банера та прапори, колона в супроводі міліції пройшлась центральними вулицями Чернігова. Закінчилась акція мітингом біля пам'ятника Тарасу Шевченку, де були зачитані вимоги націоналістів до нинішньої влади. Вже під кінець акції біля 30 представників «Антифи» в масках та з палками намагалися несподівано атакувати колонну націоналістів. Тільки оперативні дії правоохоронців дозволили запобігти кровопролиттю. Бійці спецпідрозділу «Беркут» розсіяли та частково затримали нападників. Більшість з них виявилися киянами, що спеціально приїхали в Чернігів на цю контр-акцію. Після встановлення особи, всі затримані були звільнені.

23 листопада Помічник Міністра внутрішніх з прав людини в Чернігівській області Алла Лепеха та члени Громадської Ради з прав людини при УМВС в Чернігівській області Віктор Тарасов та Тухан Едієв відвідали Чернігівський міськвідділ міліції, де мали нагоду поспілкувалися з керівництвом міської міліції з приводу останніх подій. Начальник чернігівського міськвідділу Вадим Парфентьєв заперечив перевищення повноважень працівниками «Беркуту» під час затримань представників «Антифи» та наголосив на дотриманні законності працівниками міліції під час зазначених подій.

За наявною інформацією на 28 листопада в Чернігові запланована чергова масова акція радикальних націоналістів в рамках так званої «загальнонаціональної кампанії проти нелегальної міграції». Нажаль, доводиться констатувати, що з наближенням виборів деякі політичні сили будуть активніше використовувати антимігрантську та ксенофобську риторику, що аж ніяк не сприятиме встановленню принципів толерантності в молодіжному середовищі.

 

Віктор Тарасов

Чернігівський громадський комітет захисту прав людини