09.12.2009   11:39Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Представники ОБСЄ/БДІПЛ завітали до Чернігова

Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ 26 листопада 2009 року офіційно відкрило Місію зі спостереження за виборами Президента України, що пройдуть 17 січня 2010 року.

Місію очолює високопосадовий швейцарський дипломат Посол Гайді Тальявіні (Heidi Tagliavini). До складу Місії входять 16 експертів, які працюватимуть у столиці, та 60 довгострокових спостерігачів, які переміщатимуться по всій країні. Крім цього, бюро запросило 600 короткострокових спостерігачів, які відстежуватимуть події безпосередньо у день виборів.

Місія оцінюватиме перебіг виборчого процесу у цілому з точки зору його відповідності зобов'язанням ОБСЄ та іншим міжнародним стандартам демократичних виборів, а також положенням національного законодавства.

Робота Місії буде зосереджена на аналізі законодавчої бази та її застосуванні, діяльності виборчих комісій та відповідних органів влади, проведенні виборчої кампанії, діяльності ЗМІ, доступі спостерігачів до виборчого процесу та розв'язанні виборчих спорів.

 У день виборів спостерігачі будуть присутні на виборчих дільницях під час їхнього відкриття, в ході голосування, підрахунку виборчих бюлетенів та встановлення результатів виборів на всіх рівнях. У день виборів Місія зі спостереження за виборами ОБСЄ/БДІПЛ працюватиме разом із делегаціями Парламентської асамблеї ОБСЄ та іншими парламентськими партнерами.

Місія залишиться в Україні у разі проведення повторного голосування.

 

Відділ зв’язків з громадськістю міської ради

08.12.2009