11.12.2009   16:20Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Правозахисники: В Чернігові активізувались праворадикали

Днями у Чернігові відбулися два вуличних марші з ксенофобськими гаслами, а в інтернеті та міських газетах почали з’являтись матеріали «мігрантофобського характеру». Учасники однієї з них, організованої «Свободою», не приховували ворожості до іноземців. Як каже правозахисник Тухан Едієв, розпалюванню ворожнечі сприяють, не в останню чергу, поширювані пресою міфи про мігрантів, які перебувають у пункті тимчасового тримання іноземців та осіб без громадянства в селі Розсудів на Чернігівщині. «Подається спотворена картина життя мігрантів, мовляв, ті живуть в гарних умовах, а адміністрація пункту влаштовує їх на роботу в Україні та ЄС; наче на це витрачають чимало державних коштів. Або ж що мігранти приносять незвичні хвороби»,- каже правозахисник. Хоча, зауважує Едієв, у санепідемстанції немає даних про те, що мігрант чи шукач притулку «заніс» в Україну небезпечну хворобу. Кожен, хто потрапляє до пункту, проходить медичне обстеження.

Профілактика ворожнечі - насамперед у ЗМІ

Етичні засади роботи ЗМІ, журналістську відповідальність й професійні стандарти у висвітленні питань міграції та притулку обговорюють у вівторок з журналістами у Чернігові представники ООН та Держкомнацрелігій, правозахисники. Захід присвячують відзначенню Міжнародного дня прав людини. Едієв переконаний – розповідати місцевим журналістам про те, хто такі насправді мігранти, навіщо вони прибувають і як живуть – потрібно, адже так можна запобігти не лише проявам ворожнечі в ЗМІ, а й у щоденному житті.

Як він каже, на початку року у Чернігові неонацисти напали на біженця з Чечні й нанесли йому тяжкі травми, а бійки поміж активістами руху «антифа» та самими неонацистами стають буденними у місті. Нещодавно така ж велика бійка сталась між молодими людьми у Харкові, близько п’яти осіб, у тому числі дівчата та неповнолітні, отримали травми й були госпіталізовані.

Мігранти у правовому вакуумі

Тим часом, об’єктами проявів ворожості стають й самі захисники прав людини. Будівлю Чернігівського громадського комітету захисту прав людини «прикрасили» написом: «Ганьба захисникам мігрантів!». «Це сталось тоді, як ми розповіли, що надали гуманітарну допомогу – предмети особистої гігієни та одяг до пункту у Розсудові»,- каже Едієв. Самі ж шукачі притулку, додає правозахисник, перебувають по всій Україні у правовому вакуумі, адже зараз немає державного органу, який би мав повноваження давати статус біженця тим, хто його потребує.

Ольга Веснянка

Німецька хвиля