05.01.2010   13:42Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Міліція стрілятиме без попередження і… битиме теж?

Невідомі виявилися працівниками сектора боротьби з незаконним обігом наркотиків. Вони ж викликали на місце інших співробітників вже у формі.

Цей інцидент набув широкого резонансу через висвітлення одним з провідних всеукраїнських телеканалів. Цивільна сторона звинувачувала міліцію в неправомірному застосуванні фізичної сили, внаслідок якого Андрію Фокіну завдані тілесні ушкодження: садно лівого ока та закритий перелом нижньої щелепи. Підтвердити це може й висновок судово-медичного дослідження. До того ж у заяві до прокуратури Фокін написав, що міліціонери забрали у нього гроші.

Правоохоронці стверджують, що на Андрія ніхто без попередження не нападав, грошей — не брали. На той час міліціонери проводили «відпрацювання вулиці» на виявлення наркотиків. Поведінка Андрія Фокіна здалася їм підозрілою (чоловік тримав руки в кишенях). Звернулися до нього, пред'явили посвідчення. Чоловік став чинити опір і до нього застосували силу. За свідченнями міліціонерів, стріляти вгору довелося для припинення протиправних дій іншої особи - Ігоря Шкурата, якого покликала Ніна Фокіна. Правоохоронці стверджують, що той в руках тримав ніж.

Сам Ігор Шкурат в своїх поясненнях зазначив, що ножа в нього не було. Це вигадки міліціонерів, які замість того, щоб показати свої посвідчення, показали пістолет.

Розібратися в ситуації й допомогти знайти винних у цьому інциденті змогли б сторонні свідки. Проте таких не було. Справу розглядала спочатку Ніжинська міжрайонна прокуратура, а згодом - обласна.

З огляду на резонансність інциденту, «Деснянська правда - вільна» вирішила поцікавитися як просувається його розслідування. Начальник відділу зв'язків з громадськістю УМВС України в Чернігівській області Сергій Бриль прокоментував результати службової перевірки, проведеної його відомством. За словами Сергія Бриля, слідчі дії проводили як ніжинська міліція, так і відділ внутрішньої безпеки обласного УМВС. Свій висновок у міліції вже зробили — правоохоронці діяли в межах повноважень. Стріляли обґрунтовано. Взагалі, за словами міліцейського начальника, під час скоєння протиправних дій правоохоронці можуть стріляти без попередження прямо в порушника. Виявляється, той факт, що працівник міліції оголив зброю (вийняв з кобури), вже є попередженням. Звідки взялися побої в Андрія Фокіна Сергій Бриль не знає. Історію їх походження, за словами міліціонера, нехай з'ясовує прокуратура.

Разом з тим, нещодавно до Ніжинської міжрайонної прокуратури несподівано надійшла заява від Андрія Фокіна, де йдеться про те, що тілесні ушкодження він отримав з власної необережності. В документі він написав, що його біля під'їзду вдарила дверима мати. До заяви додається також висновок судмедексперта, який «не виключає виникнення ушкоджень при обставинах, вказаних у заяві». Також чоловік зазначив, що працівники міліції його не били.

Пояснювати свою заяву Андрій Фокін навідріз відмовився. Мати Андрія теж підтримує свідчення сина, пояснюючи тим, що їм поки що доведеться жити в цьому місті. За її словами, родина збирається переїжджати на постійне місце проживання в Росію, але наразі безуспішно. Як наслідок, від коментарів вона теж відмовилася.

З чим пов'язана така різка зміна в показаннях? Які двері? Здоровий глузд підказує, що на чоловіка, скоріш за все, тиснули з боку силового відомства, аби «зам'яти» цю справу. Вірогідно, міліцейські чини відчувають, що все могло закінчитися не на їх користь. Адже як пояснити нервування того ж таки начальника відділу зв'язків з громадськістю обласного УМВС Сергія Бриля в розмові з автором цих рядків? Підполковник навіть попросив дати йому прочитати матеріал перед тим, як він вийде до друку.

Цікаво, яким буде висновок обласної прокуратури? Враховуючи «двері»...

Ігор ЛЕВЕНОК,

«Деснянська правда - вільна», № 33, 15 грудня 2009 року