17.02.2010   18:52Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В Пункті тимчасового перебування іноземців «Розсудів» покращено систему безпеки

Досвід керування центрами разом із технічними оціночними звітами угорських експертів про ситуацію безпеки у двох центрах показали, що рівень внутрішньої та зовнішньої безпеки є недостатнім. Базуючись на цьому, проект ЄС – Розширення можливостей і технічна допомога “КГДІС ЕРІТ в Україні” – акцентував свою роботу на покращенні внутрішньої та зовнішньої системи безпеки у центрах.

В обох центрах була встановлена система безпеки периметру. Крім того, центр тримання в Розсудові отримав також енергостабілізатори для усунення проблем з енергопостачанням та забезпечення належного функціонування обладнання з безпеки, незалежно від коливання напруги електроструму. Центр тримання в Журавичах отримав електронну систему ідентифікації мігрантів, електронні замки, протиударну плівку на вікна та решітки в гуртожитках.

Система захисту периметру запобігає втечам мігрантів, тоді як внутрішня система забезпечить безпеку працюючого персоналу у центрах при можливих масових конфліктах. Поставлена система безпеки відповідає стандартам ЄС та є необхідною для ефективного управління та безпеки центру тримання.

Окрім технічної допомоги, проектом передбачено проведення тренінгів та семінарів для персоналу обох центрів. Чеські експерти поділилися своїм досвідом з питань щоденного управління центрами та надзвичайними ситуаціями, а також питаннями управління кризовими ситуаціями. Вони запропонували шляхи попередження та вирішення вже існуючих конфліктів. Ці пропозиції скоро будуть внесені в операційний посібник з питань безпеки центрів тримання і відображатимуть перспективу Чеської Республіки. Крім цього, керівництво обох центрів відвідало Чеську Республіку, де вони мали можливість ознайомитися із системою тримання на місці.

А вже сьогодні в пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, при УМВС України в Чернігівській області, Ріпкинський район, с. Розсудів в урочистій обстановці відбулось підписання договору про передачу технічного обладнання системи безпеки перебування утриманих осіб в пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства.

В заході брали участь:

Жозе Мануель Пінту Тейшейра – голова делегації Європейського Союзу в Україні;

Петро Понделичек – начальник відділу по роботі з пунктами адміністрації в центрах з питань міграції Міністерства внутрішніх справ Чехії;

Марцела Єнтлихова – керівник проекту та інші представники Міністерства внутрішніх справ Чехії.

Від МВС України:

Давиденко Віктор Михайлович – голова делегації, перший заступник директора департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС України;

Рибалко Іван Анатолійович – начальник відділу протидії нелегальній міграції ДДГІРФО МВС України;

Скринник Мирослав Юрійович  – заступник начальника Управління міжнародних зв’язків ДЗГ та МД МВС України;

Ведмідь Іван Андрійович – начальник управління у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України в Чернігівській області;

Гамор Іван Олексійович – заступник начальника УМВС – начальник міліції громадської безпеки УМВС України в Чернігівській області;

Солуян Євген Петрович – директор Пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в України при УМВС України в Чернігівській області.

Майже кожен з учасників засідання мав змогу виступити і розповісти про ту роботу, яку проводить його відомство для того, щоб ці пункти працювали в нормальному режимі, які зусилля і кошти були затрачені на це. Які плани на майбутнє.

Після виступів заступник директора пункту з режиму утримання Валерій Зінченко продемонстрував всім бажаючим роботу системи безпеки.

На завершення присутні представники засобів масової інформації мали змогу поставити хвилюючи запитання учасникам заходу, а також деякі з них ознайомились з умовами перебування нелегальних мігрантів в цьому пункті.

 

УМВС України в Чернігівський області    

17.02.2010