23.02.2010   12:35Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Правова просвіта для засуджених жінок

В роботі семінару–тренінгу взяли участь: члени Чернігівської міської спостережної комісії, представники громадських та благодійних організацій міста, органів влади та місцевого самоврядування, органів та установ Державного департаменту України з питань виконання покарань в Чернігівській області та ЗМІ.

На початку семінару засуджені були ознайомлені із змінами, які внесені до Кримінально-виконавчого кодексу України і оприлюднені 16 лютого 2010 року, щодо забезпечення прав засуджених осіб в установах виконання покарань, а саме із змінами щодо відбування покарання засудженими вагітними жінками, матерями-годувальницями і жінками, які мають дітей до трьох років. Відповідно до внесених змін до статті 141 Кримінально-виконавчого кодексу України засуджені жінки мають право влаштовувати в Будинки дитини, які функціонують при виправних колоніях, дітей віком до 3-х років, незалежно від тяжкості злочину та призначеного судом терміну відбування покарання. Засуджені жінки можуть проживати із своїми дітьми віком до 3-х років у Будинку дитини, а ті, які не виявили бажання проживати спільно з дитиною, мають право вільно спілкуватись з нею без обмежень.

Бадира В.А. - к.ю.н., директор благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр» ознайомила присутніх з особливостями відбування покарання у виді позбавлення волі засудженими вагітними жінками і жінками, які мають дітей до трьох років, та правовими підставами проживання жінок, засуджених до позбавлення волі, за межами виправної колонії, роллю спостережної комісії в погодженні дозволів на проживання за межами колонії на час звільнення від роботи у зв’язку з вагітністю та пологами, а також до досягнення дитиною 3-хрічного віку. Засуджені жінки були ознайомлені зі своїм правовим статусом після прийняття рішення про надання їм права проживати за межами виправної колонії.

Заступник голови Чернігівської міської спостережної комісії – Кропива Г.М. проінформував засуджених про умови та порядок звільнення від відбування покарання з випробуванням вагітних жінок і жінок, які мають дітей до трьох років.

Представник кримінально-виконавчої інспекції міста Чернігова - Дудка Н.О. розповіла засудженим про порядок постановки на облік та здійснення контролю за поведінкою жінок, звільнених від відбування покарання відповідно до статті 83 Кримінального кодексу України, навела конкретні приклади неналежної поведінки засуджених після звільнення та поінформувала про правові наслідки такої поведінки.

Денисова Наталія Іванівна - головний спеціаліст праці та соціального захисту населення Новозаводського району, розповіла присутнім про систему надання соціальної допомоги жінкам при народженні дитини, встановленні опіки, допомоги одиноким матерям.

Активну участь в обговоренні винесених на розгляд питань взяли співробітники виправної колонії та засуджені жінки.

 

Валентина Бадира,

директор БО „ЧЖПЦ”