14.07.2011   11:19Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Із досвіду роботи спостережної комісії при виконкомі Чернігівської міської ради

З липня 2010 року міська спостережна комісія складається із 17 осіб, шість із яких – представники громадських організацій міста, одинадцять – представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади.

 

В своїй діяльності спостережна комісія керується Конституцією України, Кримінально-виконавчим кодексом України, Законами України «Про місцеве самоврядування», «Про місцеві державні адміністрації», «Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк», іншими нормативно-правовими актами.

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2010 року №1042 «Про внесення змін в Положення про спостережні комісії» внесені суттєві зміни в Положення про спостережні комісії.

 

Відповідно до діючого законодавства, починаючи з 16 лютого 2010 року, в зв’язку із внесенням змін до Кримінально-виконавчого кодексу України, члени спостережної комісії, які здійснюють організацію громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів засуджених під час виконання кримінальних покарань, мають право без спеціального дозволу відвідувати установи пенітенціарної служби України, які знаходяться на території міста Чернігова. У всіх членів спостережної комісії виконавчого комітету Чернігівської міської ради є спеціальне посвідчення, за яким їх пропускають на територію цих установ.

 

Вся робота спостережної комісії будується, виходячи із основних завдань, які покладені на спостережні комісії:

 

- організація та здійснення громадського контролю за дотриманням прав, основних свобод і законних інтересів засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання;

 

- сприяння органам і установам виконання покарань у виправленні і ресоціалізації засуджених осіб та створенні належних умов для їх тримання, залучення до цієї діяльності громадських організацій, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян;

 

- організація виховної роботи з особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання, та громадського контролю за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарання;

 

- надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

 

Робота спостережної комісії проводиться відповідно до плану роботи на рік.

 

Організаційною формою роботи спостережної комісії є засідання, які проводяться один раз на місяць. Рішення приймається колегіально, відкритим голосуванням.

 

Наприклад, за час роботи спостережної комісії з січня по грудень 2010 року було проведено 12 засідань, з яких 8 – на території Чернігівської виправної колонії №44.

 

На засіданнях Чернігівської міської спостережної комісії в 2010 році розглянуто 101 справу та прийняті рішення:

 

- про умовно-дострокове звільнення засуджених від відбування покарання (згідно статті 81 Кримінального кодексу України) - 68 особам;

 

- щодо заміни невідбутої частини покарання більш м’яким (згідно статті 82 Кримінального кодексу України) – 28 особам;

 

- щодо переведення до дільниці соціальної реабілітації та звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3-х років (згідно статті 83 Кримінального кодексу України) – 3 особам.

 

Не погоджено – 2 особам.

 

Крім того, на засіданні Чернігівської міської спостережної комісії у 2010 році розглядалися питання:

 

1.Про дотримання адміністрацією Чернігівської виправної колонії №44 законних прав засуджених щодо медико-санітарного забезпечення.

 

2.Про стан матеріально-побутового забезпечення засуджених Чернігівської виправної колонії №44.

 

3.Про стан організації та проведення виховної роботи із засудженими, які залишені для роботи з господарського обслуговування, а також неповнолітніми, які утримуються у Чернігівському слідчому ізоляторі.

 

4.Про хід виконання рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 15.12.2008 року №339 «Про затвердження переліку видів робіт та об’єктів, на яких можуть відбувати покарання особи, засуджені до громадських робіт».

 

В першому півріччі 2011 року на засіданні Чернігівської міської спостережної комісії розглянуті питання:

 

1.Про стан матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення засуджених, залишених у Чернігівському слідчому ізоляторі для роботи з господарського обслуговування, та неповнолітніх.

 

2.Про реалізацію права на загальноосвітнє та професійно-технічне навчання осіб, які відбувають міру покарання у Чернігівській виправній колонії №44.

 

3.Про хід виконання рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 15.12.2008 року №339 «Про затвердження переліку видів робіт та об’єктів, на яких можуть відбувати покарання особи, засуджені до громадських робіт».

 

У другому півріччі 2011 року планується розглянути на засіданнях спостережної комісії питання про забезпечення права засуджених на інформацію, на отримання правової допомоги, забезпечення прав засуджених при поміщенні їх до дисциплінарного ізолятору чи приміщення камерного типу та забезпечення в них відповідних умов тримання.

 

Починаючи з 2004 року в Чернігівській виправній колонії №44 і Чернігівському слідчому ізоляторі постійно працює «громадська приймальна». Члени спостережної комісії проводять особистий прийом засуджених, розглядають їх звернення, приймають за ними рішення, надають юридичну допомогу та консультації.

 

Питання, з якими звертаються засуджені самі різні: це і прохання розшукати родичів, надати допомогу в оформленні громадянства чи спадку, надання допомоги в підготовці позовних заяв до суду чи скарг до відповідних інстанцій. Кожний рік члени Чернігівської міської спостережної комісії приймають з різних питань більше 200 осіб. В роботі громадської приймальні приймають активну участь юристи органів влади і місцевого самоврядування, центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, Головного управління юстиції у Чернігівській області, викладачі і курсанти Чернігівського юридичного коледжу Державного департаменту України з питань виконання покарань, юристи громадських та благодійних організацій, члени спостережної комісії.

 

При активній участі Чернігівської міської спостережної комісії в Чернігівській виправній колонії №44 кожний рік проводяться місячники правових знань для засуджених і співробітників, брейн-ринги та вечори на правову тематику.

 

Так, 26 червня 2011 року в Чернігівській виправній колонії №44 зусиллями членів благодійної організації „Чернігівський жіночий правозахисний центр” та Чернігівської міської спостережної комісії, співробітників колонії був підготовлений та проведений брейн - ринг „Конституції України – 15 років”. Захід був присвячений Дню Конституції України. У фінальній частині інтелектуальної гри прийняли участь три команди жінок, які утримуються в Чернігівській виправній колонії №44. Члени благодійної організації „Чернігівський жіночий правозахисний центр” підготували та вручили призи переможцям брейн – рингу. Присутніми на цьому заході були представники Управління Державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області, Головного управління юстиції в Чернігівській області, Чернігівського міського центру для дітей сім’ї та молоді, члени Чернігівської міської спостережної комісії.

 

Багато зроблено членами Чернігівської міської спостережної комісії по організації та проведенню у виправних установах міста культурно-просвітньої роботи та надання допомоги адміністрації установ в покращенні умов утримання засуджених.

 

Кожний рік, в новорічні свята, до Різдва Христового члени спостережної комісії готують та вручають подарунки дітям, які утримуються у дитячому будинку при Чернігівській жіночій колонії, організовують концертні програми для засуджених. Як правило, неповнолітні, які утримуються у Чернігівському слідчому ізоляторі, до дня Святого Миколая, на новорічні свята і до Великодня також отримують подарунки. В таких заходах майже завжди приймають участь священики місцевої єпархії.

 

Стало традицією проводити благодійні акції до Міжнародного жіночого дня 8 Березня, до Дня утворення Державного департаменту України з питань виконання покарань, до Міжнародного дня захисту дітей. Так, в 2010 році до 8 Березня на зібрані благодійні кошти для засуджених Чернігівської виправної колонії №44 були закуплені телевізори «LG Elеctronics» і «PHILIPS», а для співробітників – три радіостанції «MOTOROLA». В цьому році члени Чернігівської міської спостережної комісії, до 21 квітня 2011 року - Дня утворення Державного департаменту України з питань виконання покарань (з 09 грудня 2010 року реорганізованого в Державну пенітенціарну службу України), керівництву Чернігівської виправної колонії №44 подарували комп’ютерну техніку, керівництву Чернігівського слідчого ізолятора – телевізор. Для працівників Чернігівської виправної колонії №44 було організовано і проведено концерт за участі рок-групи «Е-95» (керівник Олена Іванова) та молодіжного театру «Аномалія» (керівник Євген Жоров).

 

Кожного року до першого червня для дітей, які утримуються в дитячому будинку при жіночій колонії, готуються та передаються подарунки: фрукти, кондитерські вироби, памперси, іграшки та одяг.

 

При підтримці членів спостережної комісії виконавчого комітету Чернігівської міської ради у дворі дитячого будинку виправної колонії в 2010 році був обладнаний дитячий майданчик.

 

Стало традицією кожного року до Міжнародного жіночого дня 8 Березня і до Міжнародного дня захисту дітей для засуджених виправної колонії організовувати святкові концерти. Перед засудженими виступали відомі артисти Чернігівської області, танцювальні колективи, колективи художньої самодіяльності, КВН, центру молодіжної культури «Альянс», дитячі колективи.

 

Так, напередодні Міжнародного жіночого дня - 5 березня 2011 року, для засуджених жінок Чернігівської виправної колонії №44, було підготовлено та організовано концерт. Перед засудженими виступили танцюристи клубу спортивного танцю «АЕЛІТА» - Кравченко А. та Малець Є., члени команди КВН „7*Я” Міляєв С. та Широкий А., співаки Макашов С.Ю. та Мацак Є.Ю.

 

3 червня 2011 року для засуджених Чернігівської виправної колонії №44 відбувся концерт, участь в якому прийняли співаки Сергій Макашов та Тетяна Щербина, танцюристи клубу спортивного танцю «Ніка» - Дарія та Ілля Бронські, артисти спортивно-циркової студії «Тріумф».

 

Члени спостережної комісії виконавчого комітету Чернігівської міської ради кожний рік 24 серпня приймають участь у підготовці та проведенні спартакіади, а переможців нагороджують призами.

 

Одним із напрямків в роботі спостережної комісії є надання допомоги особам, які відбували покарання у виді позбавлення волі та звільнились з місць позбавлення волі. Їм регулярно надаються різні послуги – інформаційного характеру, соціально-економічні, соціально-педагогічні, психологічні, юридичні.

 

Благодійна організація «Чернігівський жіночий правозахисний центр», три члени якої входять до складу Чернігівської міської спостережної комісії, надають цим особам безкоштовну допомогу у вигляді одягу та взуття, харчування, допомагають зібрати пакет відповідних документів на отримання паспорту, відновлення інших документів.

 

З 2010 року в місті відкрито Чернігівський центр соціальної адаптації для бездомних та безпритульних осіб за адресою: м.Чернігів, вул.Святомиколаївська, 33.