11.12.2012   00:00Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

УГСПЛ в Чернігові навчала адвокатів та юристів ефективніше захищати права людини

Адвокати та юристи з 11 міст України взяли участь у семінарі «Стандарти Конвенції з прав людини щодо справедливого судового розгляду та права власності», що проводився 7-10 грудня 2012 року в м.Чернігів Українською Гельсінською спілкою з прав людини для учасників міжнародного проекту «Дистанційне навчання адвокатів правам людини».

Під час семінару учасники мали можливість обговорити процедурні питання подання скарг до Європейського суду, практичні аспекти комунікації з Європейським судом, обмінятися власним досвідом та вислухати думку експертів.

Так, експерт семінару Іван Ліщина (адвокат, старший юрист ILG AstapovLawyers) підняв на семінарі таку цікаву для адвокатів тему, як захист права власності в контексті статті 1 Протоколу 1 до Конвенції.

Виконавчий директор ВАГО «УГСПЛ» Аркадій Бущенко обговорив з учасниками гострі питання роботи з новим Кримінальним процесуальним кодексом України.

Важливим результатом семінару стало рішення учасників щодо створення групи зацікавлених адвокатів та юристів для спільної роботи над складанням заяв до ЄСПЛ у особливо складних справах, а також розроблення методичних рекомендацій по зверненню до ЄСПЛ з врахуванням національного досвіду.

В рамках чотириденного семінару адвокати та юристі також відвідали конференцію «Розвиток освіти у сфері прав людини в Україні», в рамках реалізації Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

На конференції було презентовано міжнародний проект Мережі Будинків прав людини «Міжнародне право в правозахисній діяльності. Дистанційне навчання адвокатів правам людини», в якому вже більш ніж півроку приймають участь й українські адвокати та юристи.

Окрема секція на конференції була присвячена питанню навчання правам людини адвокатів та юристів. Під час роботи в секції обговорювалась ситуація зі станом освіти з прав л юдини для адокатів та юристів на Україні, а також були вироблені пропозицції щодо планування та розвитку освіти адвокатів та юристів правам людини на державному рівні та в діяльності громадських організацій.

Семінар був організований Українською Хельсінською Спілкою з прав людини в рамках програми Мережі Будинків прав людини «Міжнародне право в правозахисній діяльності. Дистанційне навчання адвокатів правам людини» при підтримці Норвежського Хельсінського Комітету з прав людини та Всеукраїнської освітньої программи «Розуміємо права людини».