18.06.2013   12:29Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Вирок ніжинським "робінгудам" скасовано

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних та кримінальних справ 11 червня скасував вирок "ніжинським робінгудам", яких засудили за викриття та самосуд над наркоторговцями містечка Ніжин. Про це "Свідомо" повідомила одна з правозахисників засуджених Катерина Никитюк.

Відтак за цим рішенням суд першої інстанції від початку має розглянути цю справу, але з новими суддями. Запобіжний захід засудженим не змінили, отже вони будуть чекати на новий суд з-за грат.

«Ми звичайно не знаємо без повного тексту рішення підстав скасування, але навіть прокурор визнав, що було суттєво порушено право на захист – трьох адвокатів підсудних на суді вигнали», - заявила Никитюк. За її словами, справа триває вже не перший рік, тому люди фактично вже відбувають покарання без вироку. Як заявив один з адвокатів підсудних Микола Голодняк, суд визнав доводи касаційної скарги адвоката Олександра Заруцького такими, що підлягають задоволенню, зокрема порушення права на захист.

Історія «ніжинських робінгудів» почалася з Анатолія Поповича. Він спробував героїн і потрапив у кому. Після цього його старший брат Владислав з однодумцями почав ловити наркоторговців «на живця», бити та знімати їхні зізнання на відео з погрозою оприлюднити його, якщо вони не припинять продаж. Наркоторговці розповіли, кому і скільки вони платять у міліції. Після цього усіх "робінгудів" затримали.

Суд першої інстанції визнав Влада главарем «банди» та присудив йому 11 років та 8 місяців тюрми. Анатолій отримав 8 років, а інші хлопці від 7 до 11,5 років в'язниці. Апеляційний суд цей вирок підтвердив.

За інф. «Сіверщина»