31.07.2013   10:55Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Боротьба із корупцією – пріоритетне завдання прокуратури

Відповідно до вимог наказів Генерального прокурора України організація роботи з питань запобігання і протидії корупції є одним з основних напрямків діяльності органів прокуратури.

Прокуратурою Чернігівської області спільно з іншими правоохоронними органами систематично проводиться робота щодо попередження, виявлення, припинення корупційних правопорушень, притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності та відшкодування ними завданих збитків.

У 2013 році правоохоронними органами області до суду направлено 13 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про злочини з ознаками корупції, 10 з яких за одержання неправомірної вигоди, 3 – заволодіння грошовими коштами шляхом зловживання службовим становищем.

Наприклад, прокуратурою області цього року до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 368 КК України стосовно державного службовця 3 категорії, який одержав хабара у розмірі 8 тис. дол. США за видачу розпорядження голови державної адміністрації одного з районів про надання дозволу на розробку проекту землеустрою для відведення в оренду земельної ділянки площею 8 га. Судовий розгляд провадження триває.

Крім того, прокуратурою області на даний час проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно судді та адвоката, які вимагали та одержали від обвинуваченого неправомірну вигоду у сумі 30 тис. грн. за ухвалення щодо нього виправдувального вироку.

Що ж до адміністративної корупції, то протягом поточного року складено 39 протоколів про корупційні правопорушення, з яких 13 – працівниками прокуратури, 18 – співробітниками управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС, 8 – відділом по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю УСБУ. За результатами їх судового розгляду на 31 особу накладено штраф на загальну суму майже 35 тис. грн., відшкодовано майже 20 тис. грн. заподіяних корупційними діяннями збитків.

Серед викритих корупціонерів: 14 посадовців місцевих рад та органів виконавчої влади, 5 міліціонерів, 3 співробітники контролюючих органів, 1 працівник територіального центру соціального обслуговування, 8 посадових осіб підприємств та установ, утворених органами влади.

Зокрема, до відповідальності притягнуто співробітника ДПС ДАІ та дільничного інспектора міліції, які незаконно використали інформацію, що стала їм відома в ході виконання службових обов’язків; заступника начальника та слідчого одного з райвідділів міліції, які одержали неправомірну вигоду у сумі 2 тис. грн. за сприяння у вирішенні питання про непритягнення особи до кримінальної відповідальності; 2 працівників районної санепідемстанції та керівника підрозділу Держкомзему (державного службовця) за неповідомлення керівництва про конфлікт інтересів (суперечність між особистими інтересами особи та її службовими повноваженнями) при прийнятті юридично значимих рішень; інспектора Чернігівського МВ Управління Держтехногенбезпеки в області, який одержав від фізичної особи-підприємця 1 тис. грн. за видачу дозвільних документів на початок роботи та за не перешкоджання зайняттю підприємницькою діяльністю.

Із числа притягнутих до адміністративної відповідальності із займаних посад на цей час звільнено 25 осіб, з яких 7 – за скоєння корупційних правопорушень.

Підсумовуючи викладене, слід зазначити, що, незважаючи на профілактично-роз’яснювальну роботу прокуратури та інших правоохоронних органів області, до теперішнього часу найбільше корупційних проявів виявляється у сферах, пов’язаних з нарахуванням та виплатою бюджетних коштів, виділенням у власність або користування земельних ділянок, видачею дозвільних документів, здійсненням контрольних функцій.

 Прес-служба прокуратури Чернігівської області