31.07.2013   13:57Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

«Ніжинських робінгудів» повільно знищують в CІЗО?

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ 11 червня 2013 року скасував вирок «Ніжинським робінгудам».

Це рішення було прогнозованим, оскільки допущені судами Чернігівської області порушення закону не могли залишитись без уваги.

Цікавим є той факт, що представник Генеральної Прокуратури України в касаційній інстанції визнав факт порушення права на захист і також висловив думку про необхідність скасування вироку Деснянського районного суду м. Чернігова від 29.05.2012 року, яким Владислава Поповича та інших осіб визнали бандою і призначили терміни ув’язнення від 7 до 12 років.

Особливої уваги заслуговує виступ представника одного з потерпілих, який повідомив, що в межах Чернігівської області потерпілий не може надати об’єктивні покази через тиск міліції.

Справу «робінгудів» повернули на новий судовий розгляд, однак запобіжний захід не змінили. На сьогоднішній день апеляційний суд Чернігівської області вирішує, який суд першої інстанції буде розглядати справу. В цей час, хлопці чекають в установах виконання покарань.

Захисників найбільше непокоїть ситуація з ув’язненим Бондаренко Андрієм. Ще в минулому році йому діагностовано тяжку патологію судин головного мозку, яку неможливо лікувати в умовах СІЗО. Адвокати написали безліч скарг про відмову в наданні медичної допомоги. Нажаль, пенітенціарна система не відреагувала адекватно, а просто вирішила позбутись «проблеми».

31 липня 2013 року, в супереч забороні лікарів на транспортування, Бондаренка А.Є. відвезли до Новгород – Сіверської установи виконання покарань № 31. Такі події мають одне логічне пояснення – особа, ізольована від адвокатів і родичів, не зможе писати скарги і вимагати забезпечення прав на належному рівні.

Захисники та родичі сподіваються на небайдужість правоохоронних органів і громадськості, оскільки цей випадок не є поодиноким. Наша держава не бажає визнавати того факту, що в умовах СІЗО не можливо надавати спеціалізовану медичну допомогу, а ресурси на конвоювання до лікарень відсутні. В той же час, адміністрації слідчих ізоляторів не звертаються до судів з відповідними клопотаннями про зміну запобіжного заходу в зв’язку зі станом здоров’я ув’язненого. Відсутність нормального харчування, чистої питної води, свіжого повітря та медикаментів за рік можуть перетворити здорову людину на інваліда.

На сьогоднішній день держава Україна винна громадянам сотні мільйонів згідно рішень Європейського суду з прав людини. Підстава відшкодування одна – незадовільні умови та тривале утримання в умовах слідчого ізолятора. Ці кошти мають відшкодовуватись з державного бюджету. Таким чином, держава відшкодовує помилки чиновників з кишень громадян.

«Ніжинські робінгуди» утримуються під вартою вже більш ніж три роки. На розгляді Європейського суду перебуває їх скарга щодо незаконного утримання, яка, безумовно, буде задоволена. Однак жодні відшкодування не здатні поновити втрачене здоров’я та час.

 Геннадій Висоцький

Високий Вал