19.09.2013   18:43Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Міністр юстиції говорила в Чернігові про проблеми правової просвіти та безоплатної правової допомоги

- На сьогодні у 182 установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України, утримується близько 136 тисяч осіб. Із них близько 24 тисяч - у 26 слідчих ізоляторах та 6 установах із функцією слідчого ізолятора, близько 111 осіб – у 141 кримінально-виконавчій установі та понад 1,1 тисячі осіб у 8 виховних колоніях для неповнолітніх. Крім того, на обліку в кримінально-виконавчій інспекції перебуває близько 116 тисяч осіб, - повідомив перший заступник Голови ДПтС України Сергій Сидоренко під час виїзного розширеного засідання Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення 20 вересня у Чернігові.

За його словами, із числа осіб, які відбувають покарання, близько 70% мають попередній кримінальний досвід, більше половини засуджені за тяжкі та особливо тяжкі статті, третина втратили соціальні зв’язки частково або повністю, 15,5 тисяч засуджених (майже 14 відсотків) не мають повної середньої освіти, із яких близько 5 тисяч не мають навіть базової середньої освіти.

Тож формування у громадян, які відбувають покарання, свідомої раво слухняної поведінки та поваги до законів – один із важливих напрямів правової освіти населення. Для цього викладаються основи правознавства у системі загальноосвітнього навчання, гуртки правознавства в колоніях, заходи Всеукраїнського тижня права серед засуджених, тощо.

З 1 січня в Україні діє система безоплатної вторинної правової допомоги і важливу роль у ній відіграє створена в Україні мережа центрів безоплатної правової допомоги.

- Неінформування центрів службовими особами органів внутрішніх справ про затримання або несвоєчасність повідомлень, неналежне інформування затриманих осіб про право на захист, надання порад щодо обрання конкретного адвоката та так звані «приховані затримання» – ключові проблеми, з якими ми зараз стикаємось і які заважають наданню ефективної правової допомоги населенню, - заявив під час засідання директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

На засіданні Ради наголошувалось, що Міністерство юстиції працюватиме над змінами до правил внутрішнього розпорядку щодо затриманих з метою їх удосконалення та ліквідації тих прогалин, які заважають надавати ефективну правову допомогу затриманим з огляду на європейські пенітенціарні правила.

За словами голови Чернігівської обласної державної адміністрації Володимира Хоменка, в області, де діє 6 установ виконання покарань, активно впроваджується Національна Програма з правової освіти, при цьому робиться акцент на посилення комунікативних навичок молодого покоління.

Так, уже кілька років при Головному управлінні юстиції у Чернігівській області функціонує виїзний консультативний пункт, одним із напрямів роботи якого є надання безоплатної первинної правової допомоги жінкам, що відбувають покарання у Чернігівській виправній колонії № 44.

Міністр юстиції України Олена Лукаш в рамках виїзного засідання Ради відвідала Чернігівську виправну колонію №44, де ознайомилась із перебуванням дітей, які народились у колонії, та приміщеннями, де жінки проходять адаптацію, в тому числі і психологічну, напередодні свого звільнення.