27.12.2013   15:52Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Жителька Чернігова дізналась, як звільнитись без проблем

Жителька Чернігова Олена Котова* у грудні цього року звернулася до міського центру зайнятості для отримання статусу безробітної та допомоги по безробіттю. Однак, у центрі зайнятості їй відмовили у допомозі, оскільки вважали її працевлаштованою.

Як же так сталося, що людина яка фактично не має роботи, у центрі зайнятості є на обліку, як працююча? У листопаді 2006 року Олена Миколаївна підписала безстроковий трудовий договір із приватним підприємцем Іваном Мироненком* і стала працювати завідувачем виробництва у творчій майстерні «Любомила» з реконструкції та стилізації народного одягу. Пані Олену офіційно працевлаштували і зробили запис у трудовій книжці. Більше того, цей трудовий договір роботодавець зареєстрував у Чернігівському міському центрі зайнятості, як того вимагає законодавство.

Через рік майстерню ліквідували, а Олену Котову звільнили, зробивши потрібний запис у трудовій книжці. Однак трудовий договір у центрі зайнятості не був розірваний. Хоча роботодавець мав би звернутись до центру і сповістити про припинення дії угоди. А в трудовій книжці працівника зробити запис не тільки про звільнення, а й вказати дату зняття трудового договору з реєстрації державною службою зайнятості.

Наступні шість років Олена Котова працювала на різних підприємствах і посадах, але у цьому році вона знову втратила роботу. Тому і вирішила звернутися до міського центру зайнятості для оформлення статусу безробітної, щоб отримати хоч якусь допомогу від держави. У центрі ж на неї чекав неприємний сюрприз. Олені Миколаївні відмовили у постановці на облік та виплаті допомоги, оскільки трудовий договір досі діє. Ускладнилася ситуація тим, що Олена не знає де зараз знаходиться колишній роботодавець, а без його участі розірвати договір неможна.

Отож, Олена Миколаївна, маючи дві вищі освіти, залишилась без роботи і без допомоги від держави. Знайомі порадили Олені звернутися за допомогою до Центру правової інформації та консультацій Чернігівського громадського комітету захисту прав людини.

Вивчивши ситуацію та документи, юристи з`ясували, що без участі колишнього роботодавця можна розірвати угоду через суд. Тому вони підготували позовну заяву з вимогою зобов’язати міський центр зайнятості розірвати трудовий договір між заявницею Оленою Котовою та фізичною особою-підприємцем Іваном Мироненком.

Наразі справа розглядається у суді. Пані Олена сподівається на справедливе рішення на її користь. З цієї ситуації вона зробила для себе певні висновки. Слід не просто читати угоди при оформленні на роботу, необхідно також радитись з фахівцями-юристами і при звільненні з роботи, не довіряти сліпо своєму роботодавцю. Адже в законодавстві України є багато норм, про які робітники не знають, а недисципліновані роботодавці їх не дотримуються. Наслідки ж сумні, адже Олена втратила багато часу і нервів для відновлення свого права на працю та на отримання допомоги від держави.

Для довідки

Щоб не потрапити у таку ж ситуацію, найманим працівникам слід знати, що відповідно до наказу Міністерства парці та соціальної політики України № 260 від 08 червня 2001 року «Про затвердження форми трудового договору між працівником і фізичною особою» та Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 27 червня 2001 року за №554/5745, Державний центр зайнятості є органом, на який покладено функції реєстрації (зняття з реєстрації) трудових договорів, які укладаються із фізичними особами-роботодавцями та найманими працівниками, а також підтвердження записів, внесених фізичними особами – роботодавцями до трудових книжок працівників. Зняття з реєстрації у центрі зайнятості трудового договору можливо за умови звернення до нього обох сторін трудових відносин. У разі виникнення трудового спору між сторонами трудових відносин: фізичною особою-роботодавцем та найманим працівником, а також у разі відсутності однієї зі сторін у центрі зайнятості, підставою для зняття трудового договору з реєстрації є рішення суду, яке набрало законної сили, про припинення дії трудового договору.

*Імена та прізвища героїв змінено з етичних міркувань

P.S. Центри правової інформації та консультацій створені та працюють за підтримки програми “Верховенство права” Міжнародного Фонду “Відродження” в межах ініціативи “Посилення правових можливостей бідних верств населення”.

Правовий простір