16.07.2014   21:30Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Прокуратура: права пацієнтів психоневрологічної лікарні порушуються

Прокуратурою м.Чернігова із залученням спеціалістів контролюючих органів проведено комплексну перевірку стану додержання вимог чинного законодавства у відділеннях зі звичайним наглядом комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня». Виявлено ряд порушень та недоліків.

Зокрема, через недостатній рівень бюджетного фінансування хворим не в достатній мірі забезпечено належні матеріально-побутові умови, харчування та лікування.

Наприклад, у двох палатах закладу на одне ліжко припадає площа менше 4 м² при мінімальній нормі 6 м². Харчування хворих фінансується з бюджету на 7,09 гривень на день, що недостатньо для забезпечення якісним і повноцінним харчуванням. Фактичні видатки на медикаменти становлять 3,75 гривень на один ліжко-день, що свідчить про неможливість закупівлі психіатричним закладом необхідних ліків.

Також перевіркою виявлено факт не вчинення закладом належних дій для захисту прав і законних інтересів особи, якій надається психіатрична допомога в умовах стаціонару. Щодо одного з пацієнтів, який має паспорт громадянина РФ, протягом його дворічного перебування в лікарні жодного разу не направлялись запити за місцем реєстрації з метою інформування родичів про його перебування в психіатричному закладі та стан його здоров’я, захисту його прав на житло, запобігання отриманню його пенсійних виплат іншими особами, тощо.

За результатами комплексної перевірки прокуратурою внесено подання на ім’я головного лікаря з переліком виявлених порушень та вимогою про їх усунення.

Прес-служба прокуратури м.Чернігова