24.12.2015   14:33Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Правозахисники надають правову допомогу вимушеним переселенцям в Прилуках та Куликівці

Правові консультації вимушеним переселенцям продовжують користуватись попитом. В багатьох випадках для них є недоступними, адже не всі мають можливість приїхати до обласного центру та отримати консультацію. Саме тому юристи Чернігівського громадського комітету захисту прав людини 24 грудня 2015 року провели в м.Прилуки та смт Куликівка Чернігівської області, в місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб.

Серед багатьох правових питань, з якими переселенці звертаються до юристів за консультацією, актуальні з них багато в чому стосуються роз’яснення трудових прав і особливостей українського законодавства з спадкування.

Також гостро стоїть питання з житлом для внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, у новоприбулих людей, в яких немає родичів за межами їхнього рідного населеного пункту. Як правило, переселенці далеко не заможні люди і не кожен може дозволити собі, не те щоб купити квартиру або будинок, але і просто знімати житло.

Варто відзначити і тих переселенців, які довгий час проживали в місцях компактного поселення, таких як гуртожитки, лікарні тощо, і все було б непогано, але настав опалювальний сезон і тепер люди, і так з невеликим достатком, крім іншого, повинні ще оплачувати досить дорогі комунальні послуги.

Деякі переселенці просто не можуть орендувати собі житло. Знову-таки через брак грошових коштів, але є проблема і в тому, що багато орендодавців не хочуть здавати ВПО свою нерухомість з різних причин. В основному через те, що переселенці найчастіше не можуть заплатити за житло на довгий період, а також присутній факт дискримінації за ознаками, пов’язаними з місцем проживання. Тобто, якщо внутрішній переселенець є жителем Донецька, то ставлення до нього у деяких орендодавців відразу змінюється в негативний бік.

Основними питаннями, котрими цікавились переселенці, були також питання, отримання соціальних виплат, аліментів, порядку отримання допомоги на поховання, та інших питань спадкового права, а також питання, пов’язані із отриманням адресної допомоги в разі купівлі нерухомого майна.