24.03.2016   13:24Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Бюро правової допомоги розпочнуть обслуговувати мешканців Чернігівщини з 1 липня 2016 року

Про це 24 березня 2016 року під час прес-конференції «Реформування територіальних органів юстиції та системи надання безоплатної правової допомоги, вдосконалення системи он-лайн послуг» розповіла директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко.

Такі установи будуть утворені в кожному районі і місті обласного значення Чернігівської області як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Їх утворення не потребуватиме додаткових видатків державного бюджету: ресурсне забезпечення здійснюватиметься за рахунок майна і коштів районних та міських управлінь юстиції, які вже ліквідовуються.

Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу створення бюро правової допомоги. Так, 11 лютого 2016 року на засіданні Уряду прийнято постанову «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги». Текст постанови оприлюднено 24 лютого.

Постанову Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2016 року № 99 «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги» (далі – постанова) розроблено Міністерством юстиції України з метою ефективної реалізації законів України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» та «Про безоплатну правову допомогу».

Основним завданням постанови є оптимізація системи територіальних органів Міністерства юстиції, скорочення видатків державного бюджету на забезпечення їх функціонування, розширення можливостей доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції для всіх користувачів та доступу до безоплатної правової допомоги для соціально вразливих верств суспільства.

Постанова дозволить:

- оптимізувати систему територіальних органів юстиції, зокрема, припинити діяльність 586 органів юстиції міського та районного рівня, скоротити витрати на їх утримання;

- скоротити на 25% (з 17516 до 13211 штатних одиниць) чисельність державних службовців територіальних органів юстиції;

- суттєво розширити доступ для громадян до безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, а також електронних сервісів Міністерства юстиції на рівні територіальної громади.

У зв’язку з цим, на виконання доручень Першого заступника міністра юстиції щодо належного виконання Плану заходів з реформування територіальних органів Міністерства юстиції України та розвитку системи надання безоплатної правової допомоги, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 25 грудня 2015 року № 2748/5, було утворено робочу групу для обстеження основних засобів та приміщень підрозділів юстиції у Чернігівській області, за результатами складені акти обстеження, а також надані Міністерству юстиції України та Координаційному центру з надання правової допомоги узгоджені пропозиції щодо їх передання на баланс відповідним місцевим центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Таким чином, реформа територіальних органів юстиції є наступним логічним етапом децентралізації послуг Міністерства юстиції України з одночасним розширенням доступу до безоплатної правової допомоги та підвищенням її якості. У таких бюро кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати безоплатну первинну правову допомогу – правову інформацію та консультації. Соціально незахищені громадяни одночасно матимуть доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги – складання процесуальних документів та представництва в суді.