10.06.2019   18:49Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В області діють мобільні бригади з протидії домашньому насильству

За даними міжвідомчої статистики, минулого року в області зареєстровано 2566 звернень щодо фактів насильства в сім’ї. Порівняно з 2017 роком кількість звернень зменшилась на 13%. Втім, така тенденція не свідчить про загальний рівень насильства. Адже фіксуються лише ті випадки, коли було офіційне звернення до органів поліції та виконавчої влади.

— Масштаби випадків вчинення насильства набагато більші. Є фактори, що створюють перепони для звернення реальних чи потенційних постраждалих. Це, зокрема, недостатній рівень поінформованості громадян про види насильства та відповідний захист і допомогу, певна недовіра до правової системи, небажання відкривати свою таємницю суспільству (особливо це стосується чоловіків) та інші, — зазначила директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Ніна Лемеш сьогодні на тематичному брифінгу в облдержадміністрації.

Очільниця Департаменту, що є регіональним координатором у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, наголосила: нині в Україні впроваджується принципово нова державна політика, орієнтована на створення єдиної ефективної системи належного реагування на кожен випадок насильства та його профілактику.

Важливим кроком у цьому напрямі є запровадження кримінальної відповідальності за систематичне домашнє насильство: покарання у вигляді позбавлення волі строком до 2 років.

Передбачено покарання і за примушування до шлюбу, зґвалтування, сексуальне насильство відносно подружжя чи колишнього подружжя, кримінальну відповідальність за невиконання обмежувальних заходів або приписів.

Для протидії домашньому насильству та жорстокому поводженню з дітьми на Чернігівщині продовжують створюватися мобільні бригади соціально-психологічної допомоги. На сьогодні в області працює 16 таких спеціалізованих служб, зокрема 4 — в ОТГ.

Заступник директора обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга Старовойт: «Як правило, мобільні бригади створюються при центрах соціальних служб. Їх мета — попередження проявів насильства та допомога постраждалим. Цього року вже здійснено 134 виїзди з метою профілактики та 6 — за фактом повідомлень про насильство в сім’ї. Крім того, в області діє центр соціально-психологічної допомоги. Тут жертви насильства не тільки проживають, а й отримують фахову підтримку. Щороку до центру звертається все більше людей, що свідчить про довіру населення до соціальних працівників. Так, нині у центрі 4 мами, у яких 9 дітей, та одна особа — жертва насильства в сім’ї».

Профільним структурам та службам стали більше довіряти не тільки дорослі, а й діти, які особисто звертаються до поліції. За 5 місяців цього року в області зафіксовано 36 таких повідомлень (за аналогічний період минулого року — 22), у тому числі 24 — від дівчаток.

Начальник відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності Головного управління Нацполіції в області Ольга Панкратова: «З березня цього року маємо чіткий порядок оцінки ризиків вчинення домашнього насильства. Відтак, уже винесено 5 термінових заборонних приписів. За 5 місяців складено 757 протоколів за вчинення домашнього насильства. Нині на профілактичному обліку перебувають 1496 осіб, з них 1470 — чоловіки».

Спікери зазначили, що законодавче підґрунтя для боротьби з проблемою домашнього насильства та жорстокого поводження з дітьми створене. Головне — не боятись і не соромитись розказати про свій випадок спеціалістам. Для цього варто зателефонувати на національну «гарячу» лінію (0800) 500-335 (або 116-123) чи до поліції на номер «102». Можна також звернутись до Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА — (0462) 67-45-14 та Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді — (0462) 77-50-78.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації