14.04.2020   00:00Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Поліція області: за час карантину кількість звернень про домашнє насильство на Чернігівщині зросла втричі

Поліція Чернігівської області нагадує громадянам, що за вчинення будь-якого насильства в сім’ї агресору доведеться відповідати перед законом. Максимальна санкція покарання - два роки позбавлення волі.

Законодавство визначає чотири основних види домашнього насильства: фізичне, економічне, психологічне і сексуальне. Найчастіше жертвами насильства в сім’ї стають жінки. Коло осіб-кривдників, яких можна притягти до відповідальності, включає не лише чоловіка, а й свекра, дядька, брата, сина тощо.

Як правило, коли домашнє насильство вчинене вперше за рік, поліцейські складають адміністративний протокол. За систематичне насилля в сім’ї передбачена кримінальне відповідальність.

За словами начальниці відділу управління превентивної діяльності головного управління Нацполіції в Чернігівській області Ольги Панкратової, під час карантину кількість звернень в області зросла втричі, у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Показник зріс не тому, що побільшало кривдників. Просто люди стали більш інформованими з цього питання і не бояться звертатися по допомогу до поліції. Вони знають, що не залишаться наодинці з проблемою.

Насильство в сім’ї часто виправдовують «особливостями стосунків», однак головна його відмінність від сімейної сварки – систематичність. Найбільше звернень – з Чернігова, Ніжина, Прилук.

Згідно з українським законодавством, навіть якщо діти безпосередньо не зазнали насильницьких дій, але були присутні під час вчинення домашнього насильства, вони автоматично визнаються постраждалими. Поліцейські, що приїжджають на такий виклик, передають інформацію про цих дітей до соціальних служб.

Звернення про вчинення домашнього насильства розглядаються й від дітей. Поліція у будь-якому разі розбиратиметься у ситуації. Жоден сигнал не залишається поза увагою правоохоронців.

У Чернігові на виклики про насильство в сім’ї реагує мобільна група, яка виїжджає протягом 15 хвилин з моменту виклику. В області цим займаються групи реагування патрульної поліції.

Типовий алгоритм дій поліцейських на місці події такий: правоохоронці встановлюють особу потерпілого/потерпілих і в першу чергу мають переконатися, що вони знаходяться в безпеці і не потребують допомоги медиків. Після цього встановлюють особу правопорушника.

Також поліцейські можуть одразу надати необхідну допомогу. Наприклад, провести консультацію, профілактичну бесіду з учасниками події, прийняти заяву у потерпілого, встановити свідків події. Після цього поліція складає протокол чи терміновий заборонний припис.

Припис обмежує кривдника у певних правах. Так, поліцейські можуть обмежити правопорушнику спілкування з потерпілим, зобов’язати домашнього насильника покинути спільне місце проживання (навіть, якщо житло йому належить).

Поліція інформує – якщо ви стали жертвою або свідком домашнього насильства, звертайтеся за такими номерами телефонів:

  • на лінію «102»;
  • в департамент сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА (0462) 67-45-14;
  • у службу у справах дітей Чернігівської ОДА (0462) 674-638;
  • в Чернігівський обласний центрі соціальних служб для сім’ї дітей та молоді (0462) 774-825;
  • у Чернігівський обласний центр соціально-психологічної допомоги – (0462) 5-83-97.

У березні поліцейські Чернігівщини відпрацювали 642 повідомлення від громадян про вчинення домашнього насильства.

  • Відносно кривдників правоохоронці склали 140 протоколів;
  • Поліцейські винесли 69 тимчасових заборонних приписів;
  • За фактами домашнього насильства поліція відкрила 9 кримінальних проваджень.

Сектор комунікації поліції Чернігівської області