29.10.2005   13:19Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чи вдасться новій владі подолати корупцію?

З процвітанням хабарництва та бюрократизму зіткнувся Юрій Солончук під час свого керування Чернігівською митницею. Як повідомив він журналістам, з перших днів його роботи виконуючим обов’язки начальника Чернігівської митниці до нього зверталися чиновники різних рангів, народні депутати з проханням допомогти їм у рішенні деяких комерційних питань. Зокрема пана Солончука просили знизити митну вартість при ввозі певної групи товарів. До нього телефонували з проханням лишити на посаді заступника керівника Новгород-Сіверської митниці з аргументацією, що з ним «легко працювати». «В процесі роботи я побачив, як деякі чиновники виконавчої влади розкрадають державний бюджет, - говорить Ю. Солончук. – Система хабарництва, здирництва як працювала за старої влади, так і продовжує працювати зараз».

Юрій Іванович розповів журналістам про корупційні схеми, за якими працюють митні пости. Ось одна з них: інспектор митної служби при перевірці вантажного транспорту затримує оформлення вантажу, незважаючи на те, що всі документи у порядку. Далі починається тривала за часом процедура “виманювання” грошей. Мінімальна сума, яку в результаті може отримати митник – 50 гривень. Частина «зароблених» протягом чергування грошей віддається керівнику митного посту.

Колишній начальник Чернігівської митниці робив спроби припинити беззаконну діяльність. Під час його зустрічі з керівництвом Державної митної служби України Ю. Солончуку дали зрозуміти, що митній системі потрібні «зручні» люди. «Небажання бути таким і призвело до написання заяви про звільнення за власним бажанням», - підкреслив Юрій Солончук.

Система влади потребує значних змін, - такого висновку дійшли учасники засідання прес-центру. Теперішні корупційні схеми створювалися протягом не одного десятиліття. Напевне, не менше часу знадобиться і для їх викорінення.

 

* * *

Інформаційна довідка

 

Згідно наказу Голови державної митної служби України, з 1 вересня 2005 року виконуючим обов’язки начальника Чернігівської митниці призначено Солончука Юрія Івановича. Він народився 1963 року у Рівненській області. З відзнакою закінчив Московський автомобільно - дорожній інститут. Працював у сфері міжнародних автомобільних перевезень. З 1991 року постійно проживає в Чернігові. З березня 1992 року по серпень 2005 року займався підприємницькою діяльністю – очолював ряд приватних комерційних структур. Офіцер запасу Збройних сил України. Дійсний член Української академії наук. Звільнився 12 жовтня 2005 року за власним бажанням.

 

Чернігівський прес-клуб реформ