03.11.2005   02:08Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В Чернігові пройшли семінари на тему “Забезпечення рівних прав і можливостей в політиці”

Ознайомлення учасників зі статистичним матеріалом представництва жінок в органах виконавчої та законодавчої влади в Україні та світі дозволило їм прийти до висновку про безпосередній зв’язок чисельності жінок з соціально-економічним розвитком та розбудовою громадського суспільства в країні.

Майже всі учасники семінару дійшли до висновку про необхідність формування гендерного світогляду і розвитку гендерної освіти громадян України. Зокрема, на семінарах було підкреслено, що у різних видах політичної діяльності (участь у виборах, інтерес до політики, підтримка тих чи інших політичних партій і лідерів, участь у політичних акціях, робота в органах виконавчої влади) співвідношення чоловіків і жінок суттєво різниться. У суспільній свідомості за жінкою не вкоренився образ працівниці і політичного лідера, а й досі продовжує домінувати образ матері-доглядальниці, виховательки й домогосподарки. Тому жінки практично не беруть участі у виробленні державної політики, залишаючись пасивними спостерігачами й виконавцями в той час, коли реалізація громадянських прав передбачає повноцінну участь не тільки чоловіків, а й жінок, на всіх рівнях функціонуючих у суспільстві соціальних інституцій, включаючи однаковий доступ до усіх позицій соціальної структури суспільства.

Необхідність розробки стратегії забезпечення і впровадження рівності статей у політиці обумовлює прийняття Закону України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” 8 вересня 2005 року. Політичні і громадські організації не можуть бути осторонь формування політики гендерного паритету. І перше, чим збираються зайнятися лідери політичного життя, це гендерний аналіз програм своїх політичних партій і вивчення питання паритетного представництва жінок і чоловіків у списках партій на майбутніх парламентських виборах.

 

Юлія Йовенко,

Координатор ОБСЄ в Чернігівській області