27.11.2005   23:13Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Європейський суд зобов'язав Україну виплатити 14313 євро шістьом чернігівцям

 - Геннадію Миколайовичу, що таке Європейський суд з прав людини?

- Це контролююча інстанція, створена європейськими   державами, котрі   приєдналися   до Європейської конвенції по захисту основних прав і свобод людини. Суд розглядає справи про порушення прав людини, гарантовані конвенцією. І тільки після розгляду питань національними судами.

- Як і коли можна туди звернутися?

- Перше. Заяву приймають тільки після того, як пройдено всі інстанції — районні (місцеві), апеляційні, Верховний суди. Правда, є виняток — коли постає питання про порушення   конституційного права на розгляд справи судом у розумні строки (тобто тяганину в судах), звернення в Апеляційний і Верховний Суд необов'язкове.  Розумний термін розгляду цивільних справ  за європейськими мірками — мінімум 1 рік 8 місяців.

Друге. Після остаточного рішення по вашій справі Верховного Суду не повинно пройти більше, ніж півроку.

- З якого часу практикуєте  звернення  до Європейського суду?

- З 2001 року. За цей час до мене звернулося більше 300 громадян. По деяких  справах  уже  є рішення.

Строк розгляду — приблизно три роки. Рішення ефективні, оскільки Євросуд піддає критиці норми законодавства країни, які не відповідають міжнародним стандартам.

Як, наприклад, справа "Михайленки та інші проти України" (заява подана у 2002 році). 14 жителям Чернігова, колишнім працівникам держпідприєм-ства "Атомспецбуд", яке займалося ліквідацією Чорнобильської катастрофи, з 1994 не виплачували належну зарплату (заборгованість була від 3 до 17 тисяч гривень). Вони звернулися до суду, і він зобов'язав підприємство сплатити їм борги. Але рішення не виконувалось.

Втручання Європейського суду поставило крапку в цій історії. 30 листопада минулого року Євро суд зобов'язав Україну сплатити гроші. 14 заявникам уже виплачено 46545 євро. В цьому випадку сума моральної шкоди у 3-4,5 разу перевищила основний борг по зарплаті.

Справа "Шаренок проти України" теж виграна в суді. Причому, чекаючи повернення грошей, колишній працівник "Атомспецбуду" помер, але його спадкоємці отримали ці кошти.

По справі "Іщенко та інші проти України" спадкоємці Єременка теж отримають гроші. Кошти протягом трьох місяців з дня прийняття рішення повинно виплатити Головне управління Державного казначейства України незалежно від того, передбачені на це гроші в держбюджеті чи ні.

- А якщо не виплатять?

- За час існування Євросуду був лише один такий випадок, не в Україні. За кожен прострочений день невиплати нараховується пеня.

- Як визначаються моральні збитки?

- Для Євросуду достатньо довести факт порушення конвенції. А вже потім суд визначає сам

(чим довший час невиконання рішень, тим більша сума), у середньому це від З до 4 розмірів сум основної заборгованості.

- Через які проблеми найчастіше люди звертаються до Євросуду?

- Невиконання рішень судів. Захист свободи слова, права власності фізичних та юридичних осіб, якщо держава втручається у їх діяльність. Порушення виборчого права і права на справедливий судовий розгляд (включаючи відмову Верховного Суду розглядати касаційні скарги по суті), та деякі інші.

Нині представляю інтереси Наталії Вітренко та ще деяких політиків щодо порушень на виборах у Чернігові і інших регіонах.

- Скільки   коштує звернення до Євросуду?

- Саме звернення держмитом не обкладається. Але технічні витрати — роздруківка, пересилання документів рекомендованим листом, переклад (в Євросуді провадження ведеться тільки англійською чи французькою мовами) тощо — обходяться у суму від 250 до 500 гривень. За певних умов суд навіть компенсує витрати на оплату послуг адвоката.

- А скільки коштує робота адвоката?

- Гонорар обумовлюю з клієнтом відразу, але одержую тільки після того, як він отримає на руки відсуджені гроші.

- Буває таке, що відмовляєтесь брати доручення    на    ведення справи в Європейському суді?

         Звісно. Адже попередньо вивчаю справу. За кримінальні беруся тільки тоді, коли є перспектива звернення в Євросуд. Буває, люди наполягають, я їх переконую в безперспективності. Проте вони надсилають звернення в Євросуд, їх  приймають, але до розгляду не беруть.

Адже Євросуд розглядає заяви тільки про порушення прав, гарантованих в розділі 1 Конвенції та протоколах до неї, а не взагалі скарги на рішення судів та на дії (бездіяльність) держорганів та їх посадових осіб. Скарги на дії фізичних осіб та неурядових організацій Європейський суд не розглядає. Але якщо конфліктна ситуація, учасниками якої є приватні особи або неурядові організації, розглядалася національними судами і, на думку однієї із сторін, були порушені конвенційні права, така заява може бути предметом розгляду Європейського суду. Слід також знати, що суд розглядає справи щодо фактів, які мали місце після набрання чинності Конвенції для України, тобто після 11 вересня 1997 року.

 

Валентина Тимошко

 

«Вісник Ч», 24 листопада 2005 року