27.03.2006   06:40Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

П’яний концерт біля виборчої дільниці з бояном, гармошками та балалайками

Були виявлені випадки присутності на виборчих дільницях сільських голів (найбільше – в Чернігівському районі). На дільниці № 34 (216 округ, м. Мена) приміщення для голосування знаходиться відразу в трьох кімнатах (2 скриньки і кабінки в одній кімнаті, 2- в іншій, 2 – третій). Спостерігачі не бачать загальної картини. Знову були зафіксовані факти знаходження відразу двох виборців в одній кабінці (213 округ - № 44, 1, 16; 212 - № 47). Виборці масово заповнюють бюлетені біля входу до кабінок, члени ДВК не завжди реагували на цей факт.

 

На окремих дільницях були зафіксовані або зупинені спроби винесення бюлетенів. В селі Зайці Чернігівського району не перевернута мала скринька з бюлетенями, вона не перебуває в полі зору спостерігачів і членів комісії.

 

В селі Андріївка, частина бюлетенів лежали в сейфі, а за словами спостерігачів у голови комісії чомусь трусилися руки. Члени комісії пояснили це тим, що з ОВК привезли більше бюлетенів ніж було сказано в акті, а членам на столи виклали ту, кількість, яка була вказана в акті, що є порушенням закону. Урни розташовані не в полі зору членів ДВК, хоча приміщення дуже велике і дозволяло б поставити їх правильно.

 

В селі Наумівна Корюківського району голова комісії не видав кільком виборцям бюлетенів, аргументувавши це тим, що ці виборці включені до витягу зі списку для голосування за місцем перебування. За словами голови комісії вони перед цим написали заяви про те, що хочуть проголосувати вдома. Виборці заперечили цей факт. Як виявилося, ці заяви не були написані виборцями власноручно, як того вимагає закон, а надруковані. Спостерігачам „ОПОРИ” та уповноваженій особі блоку „Наша Україна” не надали для ознайомлення цих заяв.

 

Мобільні групи ГМ "ОПОРА" продовжують фіксувати факти свіжої агітації, яка була розклеєна в ніч перед виборами. Наприклад, Бобровиця заклеєна великими плакатами „Нашої України”, також присутня агітація СПУ, менше – БЮТ. В Носівці повністю домінують плакати ПРП-ПОРА які розклеєні на стовпах в центрі. За словами місцевих жителів, в суботу ввечері їх ще не було. Біля дільниці в селі Наумівка велася масова агітація за блок „Наша Україна”

  

Громадянська мережа "ОПОРА"