23.05.2006   17:00Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Учасники громадських слухань виступили проти розміщення РЛС біля міста

Громадські слухання відкрив Олександр Ломако (ГМ „ОПОРА”), який окреслив суть проблеми та причину занепокоєння громадськості. Він нагадав про відомі громадськості факти звернення депутатів обласної ради до Президента та прем’єр-міністра, в якому дії військових були названі „злочинними”, а питання будівництва РЛС дуже тривожним для мешканців навколишніх районів. Також, Олександр розказав про стурбованість ситуацією навколо РЛС мешканців навколишніх районів, що підтвердили присутні в залі. Але, найгіршим є те, що вся ситуація зі станцією є непрозорою. „Якби Леонід Бурковський, а потім і „ОПОРА” не почали голосно висловлюватися проти цього, то станція вже давно працювала і ні яких питань навіть не було”, – зазначив представник „ОПОРИ”.

 

Трохи здивувала присутніх позиція санепідемстанції, яка повністю дистанціювалася від питання РЛС. Вони не мають допуску до цього військового об’єкту, тому перевірку має робити санстанція збройних сил України. Хоча тут виникають питання – головний санітарний лікар області має цей допуск і міг би взяти участь у перевірці РЛС, хоча б з огляду на те, що військові медики приїдуть і поїдуть, а відповідальність за санітарний стан області буде нести все-таки головний санітарний лікар області Микола Донець.

 

Валерій Селіван (Чернігівська міська рада) заявив, що на його думку станція бездумна поставлена в житловій зоні. Також він висловив позицію міського голови Миколи Рудьковського, яка полягає в тому, що цю радіолокаційну станцію треба перенести далі від міста.

 

Леонід Бурковський (Партія Зелених) сказав, що пересічній людині ніхто не доведе, що ця станція може бути корисною, тому що це не так. За його словами, набагато легше попередити хворобу ніж потім її лікувати. Тому, станція не має розміщуватися під вікнами людей.

 

Звичайно, найважче було начальнику частини Романі Качурі, якому довелося пояснювати присутнім в залі наскільки радіолокаційна станція насправді корисна для мешканців міста. В цього його, як мінімум не зрозуміли. Звичайно, це не та людина від якої в цій ситуації щось залежить. Було поставлене завдання яке начальник частини не може не виконати. За словами Качури, станція ось-ось має отримати санітарний паспорт і стати на бойове чергування.

 

За результатами роботи громадських слухань було прийнято резолюцію, в якій громадськість закликала депутатів обласної, міської та районної рад звернутися до Президента та міністра оборони України з вимогою перенести радіолокаційну станцію якнайдалі від людських осель; звернутися до прокуратури з вимогою оцінити законність відведення землі, розміщення там військової частини та початку будівництва радіолокаційної станції; не розпочинати бойове чергування на станції поки не будуть проведені всі необхідні експертизи, які б оцінили можливі наслідки її роботи та впливу на здоров’я людей; постійно інформувати громадськість про дії військових та органів влади щодо проведення експертиз, визначення санітарної зони, отримання чи відсутність санітарного паспорта військових об’єктів, інших заходів, що гарантують чи порушують безпеку громадян.

 

Згідно статті 13 закону України „Про місцеве самоврядування” резолюція громадських слухань має бути обов’язково розглянута на відповідних сесіях місцевих рад.

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

Депутатам Чернігівської обласної ради

 

РЕЗОЛЮЦІЯ

Громадських слухань

„Радіолокаційна станція біля Чернігова та її вплив на здоров’я людей”

 

 

м. Чернігів

13 травня 2006 року

 

 Ми, учасники Громадських слухань

 

висловлюємо своє занепокоєння фактом запланованого на найближчий час початку бойового чергування на радіолокаційних станціях, що розташовані неподалік від міста Чернігова поруч з великим житловим масивом, присадибними ділянками, пологовим будинком та лікарнями

 

Ми констатуємо,

 

що громадськість Чернігова, в першу чергу жителі наближених до станції будинків, висловлюються проти того, щоб станція розташовувалася на такій невеликій відстані від їхніх осель і міста.

 

Тому, учасники Громадських слухань звертаються з пропозиціями:

 

звернутися до депутатів Чернігівської обласної, міської та районної рад з вимогою невідкладно, на найближчій сесії розглянути це питання та запропонувати прийняти звернення до Президента, прем’єр-міністра та міністра оборони України з вимогою перенести радіолокаційну станцію на безпечну для людей відстань;

прийняти звернення до прокуратури м. Чернігова та Чернігівської області з вимогою оцінити законність підстав для відведення землі, а також – розміщення там військової частини А 3547 та початку нею будівництва нових військових об’єктів, а в разі порушення закону – подати позов до суду і вимагати покарання винних;

звернутися до депутатів Чернігівської обласної та міської рад з проханням не видавати дозвіл на постійне користування земельною ділянкою для військової частини з метою розміщення там радіолокаційних станцій у зв’язку з чисельними зверненнями та протестами громадськості та порушення військовими чинного законодавства;

постійно інформувати громадськість Чернігова про дії військових та органів влади щодо проведення експертиз, визначення санітарної зони, отримання чи відсутність санітарного паспорта військових об’єктів, інших заходів, що гарантують чи порушують безпеку громадян.

Прийнято 13 травня 2006 р. в м. Чернігові на Громадських слуханнях і згідно ч.3 ст.13 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” підлягає обов’язковому розгляду органами місцевого самоврядування.

 

Інформаційний відділ ГМ „ОПОРА”