13.06.2006   00:35Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко спілкувався з мешканцями Ніжина про наболіле

На часові рамки зустрічі одразу ж вплинула дуже велика кількість бажаючих потрапити на прийом до високого київського гостя. У переліку попереднього запису значилися понад 50 чоловік. Впродовж прийому скаржники продовжували прибувати, і Міністр, зважаючи на настрої в місті, вирішив зустрітися з кожним. Таким чином, свої скарги та зауваження висловили понад 100 ніжинців. Ті, чиї проблеми були безпосередньо пов’язані зі скаргами на працівників міліції, спілкувалися особисто з Міністром. Займатися рештою скаржників Юрій Луценко доручив начальникові УМВС в Чернігівській області генерал-майору міліції Василю Костюку та його заступникові з питань оперативної роботи полковнику міліції Івану Катеринчуку. Вони розглядали в основному скарги, що стосувалися тяганини у кримінальних справах по ДТП, та інші проблеми, які можна вирішити на рівні обласного Управління.

 

Після тригодинного спілкування з мешканцями Ніжина Юрій Луценко провів нараду з особовим складом міськрайвідділу в присутності мас-медіа, де підсумував почуте від скаржників.

 

Він, зокрема, визначив ситуацію в міськрайвідділі як системну кризу, яка формувалась роками. Резонансні події останнього часу, підкреслив Юрій Луценко, настільки обурили все населення другого за розмірами міста Чернігівщини саме через те, що були вони логічними, закономірними і до певної міри передбачуваними. Надто багато проблем мала у своїй діяльності тутешня міліція, надто багато нарікань викликало її ставлення до громадян, методи її роботи. В цьому Міністр впевнився, вислухавши десятки скаржників. На думку Юрія Луценка, міліція Ніжина потребує негайних якісних змін. А для цього найперше слід визначити, чого вартий кожен її співробітник, чи відданий він виключно справі служіння Закону. Це стане відомо лише внаслідок прискіпливої позачергової переатестації усього особового складу міськрайвідділу, що й буде, на вимогу Міністра, зроблено негайно. На цей період від виконання своїх обов’язків відсторонено начальника міськрайвідділу та всіх його заступників.

 

Керувати міськрайвідділом Міністр тимчасово призначив свого представника в Чернігівській області Володимира Малая. Також він відзначив, що в позачерговій переатестації особового складу братиме участь комісія з Департаменту внутрішньої безпеки ГУБОЗ МВС України, яка звертатиме увагу виключно на моральні та професійні якості співробітників, а не на його фізичну підготовку. Також комісія ДВБ ГУБОЗ буде займатися перевіркою всіх скарг стосовно діяльності працівників міліції та готувати рішення щодо них.

 

Міністр зауважив, що ліпше погодиться на те, аби в Ніжині залишилася працювати половина, навіть чверть нинішнього особового складу, але ці люди зможуть працювати як належить, без „вибивання” показників та тяганини. Можливий кадровий голод, на думку Юрія Луценка, не настільки небезпечна проблема порівняно з нинішнім станом речей. Прийдуть нові кадри з відомчих навчальних закладів, і вони замінять тих, кого не вистачає.

 

Висловлені в ході зустрічі з особовим складом основні тези Міністр озвучив і під час імпровізованої прес-конференції. Коментуючи перед журналістами поточну ситуацію, Міністр вказав на те, що ніжинська міліція йшла до цих сумних подій дуже давно і те, що сталося, є закономірним фіналом процесів, що відбувалися в райвідділі протягом кількох останніх років. Щодо сутності заходів, вжитих щодо причетних до справи співробітників міськрайвідділу, Міністр зауважив: “Наша справа - позбутися тих, хто дискредитує звання міліціонера, і ми їх позбулися. А визначення вини кожного — це вже справа прокуратури”. Коментуючи ситуацію щодо скарг ніжинців на велику кількість необ’єктивно розслідуваних дорожньо-транспортних пригод, Юрій Луценко відзначив, що варто казати навіть не стільки про провину тутешньої міліції, скільки про кругову поруку всіх владних структур Ніжина. До речі, аби розірвати цей ланцюг, Міністр, з його слів, планує порушити перед Генеральною прокуратурою питання про компетентність місцевого прокурора та доцільність його перебування на цій посаді.

 

В ситуації, яка, власне, і сколихнула Ніжин — конфлікті кількох співробітників міськрайвідділу міліції з офіцером МНС, внаслідок якого останній загинув — на думку Міністра, слід розбиратися хоча й жорстко, проте неупереджено і об’єктивно. Лише зваживши всі обставини, можна здобути реальну картину подій. І тут, не виправдовуючи дії своїх підлеглих, головний міліціонер країни зазначив, що за всяку ціну прагне бути об’єктивним і відносно потерпілого, але і відносно працівників міліції, по яких стріляли з незаконного пристрою. Втім, виключне право кваліфікації дій працівників Ніжинської міліції в конфлікті з МНС-сником належить прокуратурі, яка розслідує цю справу. Нині це прокуратура Чернігівської області, однак, за наявними у Міністра внутрішніх справ відомостями, перспективу перебрати справу під свій контроль наразі не виключає і Генеральна прокуратура. Стосовно другої продовж тижня резонансної події, що трапилася в Ніжині — зухвалого вбивства депутата міськради Г.Потильчака – Міністр зазначив, що в цій справі проводяться оперативні заходи, відпрацьовуються версії.

 

Повертаючись до забезпечення щойно вжитих кадрових рішень, Юрій Луценко пообіцяв: гарантією того, що призначені замість відсторонених керівників посадовці будуть дотримуватися букви Закону, стане пильний нагляд над міськрайвідділом впродовж півроку з боку Департаменту внутрішньої безпеки МВС.

 

ЦГЗ УМВС України в Чернігівській області