22.08.2006   11:20Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Гроші з виборів – у кишеню

Враховуючи частоту проведення виборів в Україні, співробітники Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС в області, можна сказати, перебувають в безперервному пошуку фактів фінансових порушень, пов’язаних з виборами, розкрадання та привласнення виділених на це бюджетних коштів. Зокрема, у нинішньому році вже викрито 38 злочинів. До кримінальної відповідальності притягуються 17 голів виборчих комісій та 5 їхніх заступників.

 

Що ж вони робили? Як правило, підробляли підписи членів виборчих комісій у відомостях на отримання премій. І то правда, навіщо ж ділити гроші на всіх, коли можна прихопити собі? Суми привласнених грошових коштів здебільшого невеликі – від 500 до 1200 грн. Один з такий фактів викритий працівниками УДСБЕЗ у червні нинішнього року в Коропському районі. Тут заступникові голови дільничної виборчої комісії 217 територіального виборчого округу вдалося вчинити розтрату коштів в сумі 1200 грн. Ніби й небагато, однак злочин той не простий, а посадовий. Тому й відповідальність, згідно зі статтею 191 Кримінального кодексу України, передбачена доволі сувора — аж до п’яти років позбавлення волі.

 

“Шлейф” подібних злочинів протягнувся і після виборів 2002 та 2004 років. За останні роки міліціонери, що пильнують економічну безпеку держави, викрили на Чернігівщині понад 100 злочинів, пов’язаних з розкраданням та привласненням бюджетних коштів, виділених на проведення виборчих кампаній. Матеріальні збитки за цими фактами перевищують 100 тис. грн.

 

Поки що найбільше – 57 злочинів — викрито 2003 року, загальні матеріальні збитки тоді склали понад 45 тис. грн. Щоправда, натепер вони повністю відшкодовані. Так само доведеться зробити і всім, хто запустив руку в державну кишеню під час останніх (поки що) виборів. Погодьтесь, це додаткова тема для роздумів тим, хто хотів би вчинити щось подібне: а чи варто ризикувати?

 

ЦЗГ УМВС України в Чернігівській області