20.11.2006   01:46Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Прилуках вивчають проблему гендерної рівності

Учасники круглого столу констатували, що в Прилуках зусилля органів місцевого самоврядування були спрямовані на подолання нерівності між чоловіками і жінками, відбуваються поступові позитивні зміни щодо закріплення гендерної політики, втілення її у правах людини. У місті створені соціальні державні структури – відділ молоді міської ради, центр зайнятості населення, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, до компетенції яких належить впровадження гендерної політики. За підтримки міської влади проходять круглі столи, семінарі, тренінги з гендерних проблем, конкурс «Жінка року». У місті активно працює організація Спілки жінок України, при міськрайонному центрі зайнятості працює жіночий клуб.

 

Разом з цим представники міських громадських організацій, політичних партій, медичних, освітніх установ, профспілок висловлювали думку що з прийняттям у вересні цього року Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» ситуація може не поліпшитися оскільки для цього повноцінного виконання у бюджеті всіх рівнів необхідно закласти значні фінансові ресурси.

 

«Будемо вірити, що наша держава і наше суспільство зробить свій вибір і зміниться на краще в гендерному вимірі. Чоловіки та жінки в Україні мають знати свої гендерні права, усвідомлювати їх порушення та вміти їх захищати, а суспільство повинно нетерпимо ставитися до всіх проявів порушення гендерних прав та свобод. Чоловіки та жінки повинні рівноправно відповідати за сім’ю, за дітей, за державу, за життя в усьому розмаїтті його проявів», - так підсумувала розмову за круглим столом голова міської організації Спілка жінок України Людмила Ященко.

 

Для забезпечення гендерної освіти та тендерного виховання учасники круглого столу затвердили рекомендації профспілковим, громадським організаціям, політичним партіям, засобам масової інформації. Зокрема, виконкому міської ради запропоновано забезпечити врахування тендерних чинників при формуванні програм і планів, розробити стратегію тендерних перетворень на рівні Прилук, виділити кошти з місцевого бюджету на фінансування впровадження тендерних підходів та ініціатив.

До речі, у міському “парламенті” Прилук нинішнього скликання з п’ятидесяти депутатів лише 12 жінок.

 

www.pryluky.osp-ua.info