07.02.2007   22:47Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Наталія Романова ініціює створення Громадської ради при Чернігівській обласній раді

— Коли я дізналася, що сьогодні у Чернігові відбудеться прес-конференція з Євгеном Захаровим, то я також вирішила взяти в ній участь. Адже, безумовно, багато з того досвіду, який я отримала, працюючи в правозахисних організаціях, допомагає мені у роботі на нинішній посаді, - сказала Наталія Андріївна, дякуючи Євгену Захарову за об’єднання та підтримку правозахисного руху в Україні, який він фактично очолює.

— Це людина, яка дуже багато робить для того, щоб правозахисна справа отримувала нові імпульси у всіх регіонах держави, щоб третій сектор розумів, що він є справжня сила, яка має впливати на дії влади, давати нові напрямки її діям. Моніторинг, який проводить знана в Чернігові організація „М’АРТ” , Чернігівський громадський комітет захисту прав людини, а також багато інших правозахисних організацій, має реальну вагу. Ми бачимо основні тенденції, які є загрозливими в розвитку суспільства, і ми зараз відпрацьовуємо схему виходу із такої ситуації. Я хочу щоб при Чернігівській обласній раді діяла Громадська рада, яка матиме реальні важелі впливу на суспільну думку і буде моніторингом діяльності обласної ради, яка сформувалася за партійними списками і треба, щоб третій сектор таким чином впливав на формат її рішень, на те, чи правильний напрямок ми обираємо для розвитку області, громади.

Дійсно, громадські приймальні, які працюють при громадських організаціях виконують велику роль. Люди звертаються сюди з багатьох проблем. Дуже багато порушень стосуються сфери трудового законодавства, земельних відносин. Мені здається, що один з напрямків, який досить активно опановується правозахисними організаціями, - доступ до інформації. Він дуже важливий і для громадськості, і для влади. Ми намагаємося бути максимально прозорими в своїй діяльності і робити справу так, щоб не залишалося потаємних, незрозумілих ніш, - сказала голова обласної ради і звернула увагу на те, що свобода інформації – це  основа усіх прав, які існують у світі.

—Це одна із провідних ідей, над якою працюють правозахисники і Харківська правозахисна група. Якщо ми будемо в цьому знаходити розуміння, то це буде на краще для кожного з наших громадян, - підкреслила Наталія Андріївна.

           Під час прес-конференції Євген Захаров охарактеризував ситуацію щодо порушення прав людини вУкраїні, поділиться своїм досвідом роботи в галузі дотримання прав і свобод громадян. На його думку, випадки порушення прав людини в нашій країні почастішали. Євген Захаров також презентував свою програму кандидата на посаду Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

         Завтра 8 лютого в Парламенті заплановано обрання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. В таємному голосуванні депутати обиратимуться з двох кандидатур – Євгена Захарова та Ніни

Карпачової. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини – це вища незалежна публічна посадова особа, діяльність якої спрямована на утвердження і захист прав людини й основоположних свобод, а також на громадський контроль за реалізацією режиму їхнього гарантування державними органами і посадовими особами.

          — Обрання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини – це тест для нашої держави, - наголосила Наталія Романова, - безумовно Ніна Карпачова, працюючи Уповноваженою Верховної Ради з прав людини, багато зробила для того, щоб утвердити посаду омбудсмена. Але на сьогодні громадянське суспільство вже настільки розвинулось, що має змогу висунути на посаду омбудсмена кандидата із свого середовища. Мені здається, якщо завтра омбудсменом буде обрана людина, яку, образно кажучи, народило саме громадянське суспільство, то від цього буде тільки якісний крок вперед. Ми повинні зрозуміти, що суспільство тільки тоді отримає позитивний поштовх, коли воно має змогу рухатися вперед, - підкреслила Наталія Романова і побажала Євгену Захарову успіху.

Також під час прес-конференції голова Ради Громадянської мережі «ОПОРА» Олександр Ломако поінформував про те, як проходила наймаштабніша акція громадського лобіювання „Захаров повинен стати Омбудсменом!”, та зупинився на принципах суспільного контролю за діяльністю Омбудсмена, які мають стати запорукою дієвого захисту прав людини в Україні.

 Голова координаційної ради громадської організації „М’АРТ” Сергій Буров поінформував про дотримання прав людини в Україні та Чернігівській області і розповів про випадки порушення прав людини, які були зафіксувані представниками організації під час проведення моніторингу з дотримання прав людини в нашій області.

 

Відділ інформаційного забезпечення та зв’язків

з громадськістю виконавчого апарату

Чернігівської обласної ради