18.04.2007   18:03Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чому приховуються нещасні випадки на виробництві?

 

Анатолій Дубров навів дані про нещасні випадки, що сталися на виробництві в Чернігівській області. Так протягом 2006 року на підприємствах Чернігівщини травмувалися 311 робітників (на 57 менше ніж у 2005 році), а загинуло 23 працівники (на одну людину менше ніж в 2005 році). За словами заступника начальника теруправління, в Чернігівській області небезпечною є праця в агропромисловому комплексі. Тут спостерігається найвища смертність – минулого року загинуло 10 чоловік. Неприємною несподіванкою для працівників територіального управління стала участь у цьому “рейтингу” небезпечних галузей праці соціально-культурної сфери, на підприємствах якої в 2006 році загинуло 7 людей. За словами А. Дуброва, традиційно небезпечними є будівництво, енергетика, транспорт та газопостачання. Минулого року на підприємствах цих галузей загинуло по одній людині.

 

Як повідомив заступник начальника теруправління, в 2006 року в Україні сталося майже 19 тис. випадків травмування працівників на підприємстві, з них 1077 – зі смертельними наслідками. Якщо говорити про рівень ризику загибелі або травмування працівників з розрахунку на 100 тис, працюючих, то в Україні він високий у порівнянні з іншими країнами Європи. А. Дубров навів такі дані: минулого року в Україні на медичну, соціальну та професійну реабілітацію робітників, які постраждали від нещасних випадків на виробництві та страждають від професійних захворювань, було виплачено 1,8 млн. грн. Ці кошти були виплачені за рахунок внесків суб’єктів господарювання на державне соціальне страхування.

 

За даними Міжнародної організації праці, щорічно в світі від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань гине 2,2 млн. чоловік. В цілому ж від травмування та професійних хвороб страждають близько 210 млн. чоловік. За оцінками Європейського Союзу, на 100 тисяч працівників припадає понад 5 тис. випадків захворювання на виробництві. Як пояснив пан Дубров, для європейських країн проблема охорони праці є надзвичайно важливою, оскільки на європейських підприємствах та фірмах працює багато працівників-мігрантів та легально незареєстрованих працівників.

 

Глибоко стурбована ситуацією з нещасними випадками на виробництві Федерація профспілок України, про що повідомив заступник голови Федерації профспілок Чернігівської області Петро Чорнорот. “Ми занепокоєні незадовільним рівнем роботи з профілактики виробничого травматизму, - сказав П. Чорнорот. – Також нас турбують і численні порушення прав потерпілих на соціальний захист”. Пан Чорнорот пояснив, що порушення пов’язані з масовими фактами необ’єктивного розслідування виробничих травм, безпідставного звинувачення потерпілих, відмови від визначення фактичних технічних і організаційних причин.

 

Зважаючи на таку ситуацію, Федерація профспілок України оголосила 2007 рік Роком боротьби профспілок з приховуванням нещасних випадків на виробництві, повідомив П. Чорнорот. В рамках цієї акції в Чернігівські області працюватиме “гаряча лінія”. Зателефонувавши за номерами 676-298 та 676-612 можна буде повідомити про факти приховування нещасних випадків на виробництві та в разі потреби отримати необхідні консультації.

 

На завершення учасники засідання прес-клубу закликали керівників підприємств, установ та закладів проводити активну роботу з безпеки та охорони праці та всіляко запобігати травматизму та виникненню нещасних випадків на роботі.

 

Чернігівський прес-клуб реформ