Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

27.01.2009   15:31Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Виконання Програми протидії торгівлі людьми на Чернігівщині: підсумки моніторингу

Моніторинг показав, що в більшості міст і районів області не створені комісії з питань запобігання торгівлі людьми, що далеко не у всіх районах держані органи влади та місцевого самоврядування, громадські організації належним чином виконують обласну Програму протидії торгівлі людьми на період до 2010 року. В ході обговоренні цього питання виступила Ніна Тимошенко, начальник відділу з питань сімейної та гендерної політики управління у справах сім’ї та молоді Чернігівської облдержадміністрації, яка звернула увагу на необхідність значної активізації роботи по протидії торгівлі людьми в області в зв’язку із складною ситуацією.

Сергій Синявський заступник начальника відділу по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми (ВБЗПТЛ) УМВС України в Чернігівській області відзначив, що наша область по числу фактів торгівлі людьми займає п’яте місце після великих промислових регіонів. В Чернігівській області співробітниками ВБЗПТЛ в 2008р. задокументовано 24 факти торгівлі людьми, 14 фактів продажу за кордон мешканок Чернігівської області з метою сексуальної експлуатації. За наведеними фактами порушено 6 кримінальних справ.

Інформацію про роботу служб у справах дітей щодо протидії торгівлі людьми надав Станіслав Драгель, завідувач сектору профілактичної роботи та закладів соціального захисту дітей служби у справах дітей ОДА. За його словами, упродовж 2008 року на території області проведено 940 рейдів в результаті яких було виявлено 831 дитина, в тому числі 149 осіб безпритульних, схильних до бродяжництва та жебракування. Ці всі діти можуть бути потенційними жертвами торгівлі людьми, тому служби у справах дітей постійно працюють з цими категоріями дітей і сімей. За підсумками 2008 року на обліку територіальних служб у справах дітей перебувало 2611 дітей, які проживають у 1436 неблагополучних сім’ях.

Про участь засобів масової інформації області у виконанні обласної Програми протидії торгівлі людьми на період до 2010 року розповів Дмитро Ніконенко, заступник начальника управління в справах преси та інформації ОДА. У ІІ півріччі 2008 року місцеві ЗМІ надрукували більше двох десятків матеріалів на тему протидії торгівлі людьми. Здебільшого, переважають розповіді про конкретні життєві випадки або ж негативні наслідки перебування окремих осіб за кордоном. Але члени Дорадчої ради відзначили, що така кількість публікацій не може суттєво вплинути на підвищення рівня обізнаності населення особливо молоді по проблемі торгівлі людьми.

Юлія Велько, заступник начальника організаційно-методичного відділу обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (СССДМ) звернула увагу на пріоритетні напрямки роботи та надала матеріали про опитування учнівської та студентської молоді обласним центром соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді по питанням протидії торгівлі людьми. Одним з найважливіших напрямків роботи Центру є соціальний супровід жіночої молоді, саме жінки становлять 80% клієнтів центрів СССДМ. До Центрів звертаються жінки, які намагаються захистити себе перед виїздом за кордон. Протягом 2003-2008 років відповідні консультації були надані 3267 особам. За 2003-2008р. до Центру звернулося 33 жінки, які стали жертвами торгівлі людьми. В 2008 р. серед учнівської та студентської молоді міста проведено анкетування за темою “Проблема торгівлі людьми. Як її подолати?”. На питання “Хто більше потерпає від торгівлі людьми?” більшість опитаних відповіли:

- молоді дівчата та жінки, які мають змогу влаштуватися на роботу;

- люди, які потрапили під скорочення робочих місць;

- сім’ї з низьким рівнем достатку.

На питання “Як можна подолати проблему торгівлі людьми” 98% опитаних відповіли: “Розпочати вирішувати цю проблему на державному рівні”.

Учасниками Дорадчої ради були прийняті рекомендації щодо подальшого попередження та подолання торгівлі людьми в нашій області.

 

“Сіверщина”, 25 січня 2009 року

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.