Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

23.03.2009   11:14Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Протидія насильству в сім'ї – спільна задача органів влади та громадськості

У заході взяли участь представники відповідних структурних підрозділів міської ради, органів міліції та судів, політичних партій та громадських організацій, засобів масової інформації.

 

Секретар міської ради Олег Шеремет проаналізував причини та сутність проблеми насильства у сім’ї, зазначивши, що це – одна з найгостріших соціальних проблем сьогодення, і стосується вона не однієї сім’ї, а всього суспільства. Він акцентував увагу на необхідності посилення співпраці між правоохоронними органами, органами місцевої влади та громадськими організаціями, які допомагають потерпілим від домашнього насильства. "Дуже важливо зберегти атмосферу добра і любові у сім’ї та гармонійні рівноправні стосунки між усіма членами родини", - наголосив він.

 

Помічник міністра внутрішніх справ, депутат міської ради Алла Лепеха, яка опікується питаннями дотримання прав людини в Чернігівській області, повідомила, що протягом року до неї по допомогу звернулось 97 осіб, з яких майже третина потерпає від насильства в сім’ї. На її думку, це питання має вирішуватися в цілому комплексі пов'язаних між собою проблем перш за все на державному рівні, а у місті необхідно створити кризовий центр, який би надавав психологічну, юридичну допомогу як жертвам насильства, так і кривдникам.

 

Заступник начальника ЧМВ УМВС України в Чернігівській області Олександр Попсуй ознайомив учасників круглого столу з діями органів внутрішніх справ у м. Чернігові щодо виконання Закону України "Про попередження насильства в сім’ї", а саме: скласти адміністративний протокол та ініціювати захисний припис перед прокуратурою міста щодо порушника. Він повідомив, що на обліку в органах міліції на сьогоднішній день перебуває майже 600 осіб, схильних до насильства у сім’ї. Він вважає, що сьогодні міліція не може застосувати до порушників дії, що мали б тривалий ефект, як, наприклад, існуюча в радянські часи система лікувально-виправних профілакторіїв з залученням до трудового виправлення.

 

Учасники круглого столу навели приклади з вивчення досвіду вирішення зазначеної проблеми в інших країнах світу. Отже, в європейських країнах існує система кризових центрів, або притулків, які надають допомогу потерпілим від насильства в сім’ї. Розроблені соціальні, корекційні, психологічні програми виправлення ситуацій, зміни поведінки в сім’ї, спрямовані не тільки на потерпаючих від насильства, але й на сторону, яка чинить його. Таким чином, в кожній конкретній сім’ї налагоджується психологічний клімат.

 

Під час обговорення присутні наголосили на великому значенні розгорнутої соціальної кампанії стосовно протидії насильству в сім’ї: розміщення плакатів, листівок, брошур, бігбордів, сітілайтів, публікацій, транслювання телепрограм відповідної тематики. Особливу роль, як вважають учасники круглого столу, у формуванні громадської думки з цієї проблеми мають відігравати місцеві засоби масової інформації.

 

Учасники засідання зійшлися на думці й надалі продовжувати організовану відділом зв'язків з громадськістю спільно з громадськими організаціями широку дискусію та пошук шляхів вирішення найгострішої з соціальних проблем із залученням працівників міліції, судів, прокуратури, освіти. За підсумками круглого столу вирішено підготувати офіційне звернення його учасників до депутатів міської ради щодо сприяння на місцевому рівні посиленню роботи з питань протидії насильству в сім’ї. 

 

Відділ зв'язків з громадськістю

Чернігівської міської ради

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.