Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

23.06.2009   15:05Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

КРУ виявило численні факти незаконного використання та відчуження земель лісового фонду

Як повідомила журналістам заступник начальника управління Світлана Шаш, найтиповішими можна вважати фінансові порушення,  пов’язані з використанням та відчуженням земель, які держава надала в користування підприємствам Держкомлісу. Реальну можливість для існування схем виводу земель лісового фонду з державної власності з подальшою їхньою передачею іншим суб’єктам господарювання  створює неузгодженість дій підприємств Державного комітету лісового господарства України з місцевими органами влади та самоврядування.

Приміром, ревізією в ДП “Холминське лісове господарство” встановлено, що згідно з Указом Президента України “Про створення Мезинського національного природного парку” передбачалася передача земель державного лісового фонду площею 833 га. Фактично ж з користування державного підприємства вилучено 868 га, тобто на 35 га більше.

Ревізія ДП “Борзнянське ЛГ” встановила, що на ділянці площею 3,15 га (з якої близько 1га – лісові угіддя) за відсутності проекту відведення землі збудовані два мисливських будинки, лазня, готель та господарські будівлі з вольєром.

 

Незаконному вилученню земель лісового фонду “сприяє” недостатня робота підприємств з виготовлення державних актів на право користування земельними ділянками. Так, ДП “Чернігівське ЛГ” не виготовило жодного акта на право користування земельними ділянками. Між тим ревізією в цьому господарстві встановлено самовільне захоплення земель сторонніми особами на території Неданчицької сільської ради Ріпкинського району біля с.Червона Гута (урочище Крива річка).

А ось ще один цікавий факт, що стосується відомої перлини Чернігівського краю – Голубого озера в Ріпкинському районі. Ревізори встановили, що в технічній документації землеустрою для отримання державних актів на право користування землею відсутня будь-яка інформація щодо водного об’єкту “Голубе озеро “Велике” площею 18 га. Це потягло за собою викривлення інформації щодо наявності водних ресурсів на території Добрянської селищної ради.

Також Світлана Шаш розповіла про виявлені факти незаконних вирубок лісу на загальну суму 44 тис. грн. (ДП “Прилуцьке ЛГ”, ДП “Добрянське ЛГ”, ДП Борзнянське ЛГ”, ДП “Новгород-Сіверське ЛГ”, “Семенівське ЛГ”), а також про поширені факти порушень тендерних процедур.

Всього ж, за словами доповідача, у ході ревізій підприємств і установ, підпорядкованих Державному комітету лісового господарства, було встановлено порушень на загальну суму близько 40 млн. грн., у тому числі таких, що призвели до збитків – на 2,8 мільйона гривень. Крім того, внаслідок неефективних управлінських рішень втрачено ще 2,7 мільйона гривень.

 

КРУ в Чернігівської області   

 

Чернігівський монітор

22.06.2009 

 

Останні новини

Чернігівські правозахисники та волонтери посилили навики з лідерства та комунікацій 19:28

Продовжуємо працювати над підсиленням власного організаційного потенціалу в актуальних умовах та для ефективної роботи з вразливими групами. Цього разу працівники та волонтери Чернігівського громадського комітету захисту прав людини пройшли навчання на тему «Лідерство та ефективні комунікації в роботі громадського активіста».

Робоча зустріч з представником системи безоплатної правничої допомоги на Чернігівщині 19:19

Представниці Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова та Ірина Бірюк провели робочу зустріч з представницею Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Іриною Протченко.

Робоча зустріч з представником Омбудсмана на Чернігівщині 19:07

Провели робочу зустріч з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою.

Інформаційні заходи з протидії гендерно-зумовленому насильству в Козелецькій та Кіптівській громадах 19:00

З моніторинговим візитом спільно з представницями ГУ Національної соціальної сервісної служби у Чернігівській області відвідали Козелецьку та Кіптівську територіальні громади, де обговорили реалізацію політики у сфері протидії гендерно-зумовленому насильству в громадах.