Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

03.07.2009   12:51Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чи готові чернігівці захищати свої трудові права?

Людмила Позняк, головний держінспектор праці, повідомила, що найбільш масовими порушеннями трудової дисципліни з боку чернігівських роботодавців є: невчасна виплата заробітної плати, або взагалі її затримка, масові звільнення без попередження за два місяці (як того вимагає закон), відпустки без збереження заробітної плати на тривалий період (по закону не більше 15 діб на рік).

З початку року за словами Катерини Тимошенко, заступника начальника Головного управління праці та соцзахисту в Чернігові було перевірено 417 установ та підприємств. За результатами перевірок 50 справ було передано до перевірки прокуратурою та правоохоронними органами.

Лідія Падалка, керівник обласного центру зайнятості повідомила, що в області скорочується кількість безробітних. На початок року їх було 30 тисяч, а на сьогодні трохи більше 23 тисяч осіб. Вона пов’язує це з тим, що почалися весняно-польові роботи, а тому робочі руки потрібні сільськогосподарським підприємствам та фермерським господарствам. А ще вона розповіла про те як служба зайнятості виявляє “недобросовісних безробітних” (це люди, які працюють на підприємців, і при цьому перебувають на обліку служби зайнятості). “Ми змушені щотижня запрошувати цих людей приходити на біржу. Ті, хто працює, не зможуть так часто відволікатися від роботи”, – сказала пані Падалка.

 

Голова Федерації профспілкових організацій області Микола Богдан говорив про те, що роботодавці дійсно порушують права працівників, навіть на тих підприємствах де працюють профспілки. А юрист Володимир Ковальчук зазначив, що “існує тотальна налаштованість роботодавців на постійне порушення законодавства”.

Представниця Чернігівської обласної прокуратури Ірина Кошова розповіла про ті порушення трудового законодавства, які перебувають зараз на розгляді прокуратури.

Під час засідання прес-клубу був презентований посібник “Чи готові Ви захищати свої трудові права?”, що його видав Фонд Миколи Рудьковського.

Микола Миколайович також був присутній на засіданні, про посібник він сказав: “Ця книга підготована для тих людей, які чесно заробляють на життя. І написана вона простою людською мовою”. На його думку наші люди знають багато чого, але дуже часто в елементарних речах необізнані і часто не знають як захиститися від несправедливості.

Саме тому посібник містить конкретні рекомендації, зразки заповнених документів тощо. Ця книга видана російською та українською мовами, розповсюджується безкоштовно на всій території України через зацікавлені громадські організації, профспілки, тощо.

 

Стельмах Оксана, "Чернігівський монітор"

02.07.2009 

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.