Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

05.08.2009   17:04Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Біженець з Афганістану став першим іноземцем, звільненим з центру для мігрантів «Розсудів» достроково

Справа в тому, що громадянин Афганістану Рашид Джан звернувся до управління міграційної служби в Одеській з клопотанням про отримання статусу біженця в Україні, знаходячись в відкритому Пункті, що знаходиться в м. Одесі. Розглянувши справу, управління міграційної служби Одеської області вирішило, що він підпадає під поняття «біженець» та направило справу до Державного комітету національностей та релігії України для підтвердження висновку та надання Рашиду Джану посвідчення біженця.

02.06.2009 року Держкомрелігії підтвердив висновок управління міграційної служби Одеської області та вирішив надати Рашиду Джану статус «біженця». Управління міграційної служби Одеської області звернулося до Пункту в м. Одеси, але виявилося, що Рашид Джан вже не знаходиться в ньому і вони почали його пошук.

В червні 2009 року вони виявили, що під час перетину західного державного кордону України він був затриманий прикордонниками та, оскільки не мав документів, які б підтверджували його особу, його направили до Пункту тимчасового тримання іноземців в с. Розсудів, Ріпкинського району Чернігівської області.

Управління міграційної служби Одеської області звернулося до чернігівського пункту для іноземців з повідомленням про те, що громадянину Афганістану Рашиду Джану надано статус біженця, а тому його повинні випустити з пункту. Керівництво  чернігівського ПТПІ відмовилося його випустити, оскільки під час його затримання та поміщення його до ПТПІ, він вказав інше ім’я та дату народження.

Тому управління міграційної служби Одеської області звернулося до ЧКЗПЛ за допомогою.

Нами було проведено інтерв’ю, під час якого ми довідалися причини, за яких він назвав не своє ім’я. Після переговорів з керівництвом чернігівського ПТПІ та управліннями міграційної служби Одеської області та Чернігівської області 17 липня 2009 року громадянин Афганістану Рашид Джан отримав посвідчення біженця та був звільнений з Пункту тимчасового тримання іноземців та осіб без громадянства, що знаходиться в с. Розсудів, Ріпкинського району Чернігівської області. Також слід зауважити, що звільнення біженця випадково співпало з першою річницею відкриття ПТПІ.

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.