Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

11.08.2009   13:52Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Стан реалізації прав власності та користування земельними ділянками на Чернігівщині

Як  пояснив Олександр Михайлович, велика кількість скарг зумовлена тим, що на початку року близько чотирьох місяців в області не було бланків державних актів. Звичайно, за цей час утворилася чимала черга власників сертифікатів, які не мали змоги реалізувати свої права на отримання державних актів на право власності на земельні ділянки.

Справа  в тому, що з 115 працівників Чернігівської  філії Центру Державного земельного кадастру лише 6 займаються прийняттям обмінних файлів, друкуванням державних актів та реєстраційних карток. До відома, за 8 місяців поточного року було подано на перевірку 71314 обмінних файлів, замовлено на друк 33695 державних актів. За цей час надруковано 42500 реєстраційних карток та 11271 державний акт. При цьому 30% від загальної кількості поданих на перевірку проектними організаціями обмінних файлів, повертається на доопрацювання.

Зазначалося, що в результаті реорганізації, яка проводилась у поточному році та враховуючи нарікання на роботу працівників філії як громадян, так і органів місцевого самоврядування, звільнено керівників Срібнянського, Варвинського районних відділів, реєстраторів Менського, Чернігівського, Талалаївського районних відділів та Прилуцького міського відділів.

Взагалі, за даними Головного управління Держкомзему у Чернігівській області, у результаті розпаювання земель на Чернігівщині 346,9 тис. громадян набули право на земельну частку, з них 337,8 тис. отримали сертифікати на право на земельну частку, що становить 97 %.

 

За  словами заступника голови облдержадміністрації, станом на 20 липня 2009 року фактично оформлено 302,5 тис. державних актів на право  власності на земельну ділянку взамін сертифікатів, що становить 90% від загальної  кількості громадян, що набули право на земельну частку (пай). Зокрема протягом І півріччя 2009 року виготовлено 1,6 тис. державних актів, що становить 1%. На даний час у стадії розробки знаходиться 3,4 тис. державних актів. Долю сертифікатів інших громадян не вирішено з причин їх виїзду за кордон, смерті, відмови від переоформлення та ін.

Як  розповів Юрій Морозов, після внесення змін до Земельного кодексу України виникли проблемні питання щодо передачі в оренду земельних ділянок, адже зробити це можна тепер тільки з аукціону. На даний час порядок проведення аукціонів не затверджено на законодавчому рівні.

З цієї причини на території області більше 120 підприємств, юридичних осіб не мають змоги до кінця розробити та затвердити документацію та укласти договори оренди.

Після прийняття розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10 квітня 2009 р. «Деякі питання розпорядження земельними лісовими ділянками» виникла проблема і стосовно вилучення зазначених земель для розширення інвестиційно привабливих об’єктів щодо економічного розвитку регіону.

Для прикладу, майже півтора року не може вирішитись питання розширення меж Папернянського кар’єру на площу 20 га.

Як  повідомив Олександр Шанойло,  на території Чернігівської області мають ліцензії на виконання землевпорядних та землеоціночних робіт більше 70 організацій. Усі вони в своїй діяльності зобов’язані чітко виконувати ліцензійні умови відповідно до чинного законодавства. Інакше спеціальні комісії відповідно до наказів Держкомзему  України перевіряють діяльність цих організацій та подають пропозиції щодо скасування їх ліцензій або виправлення зауважень.

Прикладом є ситуація з підрядними  організаціями ПП „Далі”(на сьогоднішній  день самоліквідовано), ПП „Пан  зем” (скасована ліцензія на виконання землевпорядних робіт), ТОВ ВО „Факел”( вирішується питання щодо завершення взятих раніш зобов’язань по землевпорядним роботам).

Як  зазначив заступник голови облдержадміністрації, у випадках  порушення чинного законодавства щодо порядку оформлення права власності на земельні ділянки громадяни  можуть  звертатися по допомогу як до Головного управління Держкомзему в Чернігівській області, так і до районних, міських відділів (управлінь) на місцях. Всі ці питання перебувають на постійному контролі обласної державної адміністрації.

 

Чернігівська облдержадміністрація

07.08.2009 

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.