Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

25.03.2011   12:46Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Крутах назріває земельний конфлікт

Не хочуть мати справу з «Дружбою-Новою» ні у Перемозі, ні у Вороньках («Деснянка вільна» про це писала). І як виявилося, крутівчани теж не раді перспективі співпраці з цим товариством. «Ми вам не віримо», – відверто просто у вічі казали селяни заступникові генерального директора СТОВ «Дружба-Нова» Василеві Малику, який минулого вівторка несподівано приїхав у Крути на збори пайовиків. Чому несподівано? Бо крутівські активісти зібрали людей у сільському будинку культури лише заради зустрічі з нашою газетою. Крім нас, вони нікого більше не запрошували. Тож, коли на зібранні з’явився представник так званого інвестора, тут сільчани, як кажуть, дали собі волю – висловили все, що в душі накипіло. «Чому ви до нас жодного разу не приїхали, не пояснили, на яких умовах хочете працювати? Навіщо примушуєте підписувати порожні бланки? Хіба можна розраховуватися за оренду паїв гнилим зерном? За що така зневага до селян? Ви – брехуни!» – гарячкували крутівчани. Василя Малика майже закидали запитаннями. Ми ж були лише сторонніми спостерігачами.

Приємно вразило, як звичайні люди з села намагалися переконливо та юридично грамотно обґрунтувати свої вимоги – життя змусило вчитися правовій грамоті. Адже, коли вони усвідомили, в яку пастку потрапили, довелося їм і закони вивчати, і з юристами консультуватися, в різні інстанції звертатися. Кажуть, і в міжнародні організації писатимуть, якщо буде потрібно.

Отже, з чого все почалося. Земельні паї у селян орендували два підприємства – ЗАТ «Ніжинська сільгосптехніка» та вже збанкрутіле на сьогодні ТОВ «Ніжинбуд» (якраз у процесі ліквідації). Нічого доброго, як-то кажуть, власники земельних паїв від таких орендарів так і не дочекалися. Тож кілька пайовиків навіть звернулися до суду, щоб розірвати договори оренди. Рішення феміди поки що немає, та навіть важко передбачити, яким воно може бути. Крутівчанка Наталія Пархоменко на зборах розповідала, що було на судовому засіданні: «Суддя спитав: «З якої причини?» (мова про розірвання договорів – Авт.). Ми почали виступати: «Тому що нам дають неякісне, гниле то просо, то овес, то кукурудзу». Він (суддя – Авт.) питає: «Які у вас є підтвердження? Чому ви не зверталися зі скаргою? І покажіть мені у договорі, де там написано, щоб вам давали хорошим зерном». «Люди добрі, схаменіться, дивіться, що підписуєте, читайте, перш ніж підписати», – спираючись на свій досвід ходіння по судах, закликала односільчан Наталія Пархоменко.

В односторонньому порядку договір оренди земельного паю розірвати неможливо, через суд, вочевидь, вкрай важко це зробити, простіше – за згодою сторін, але чи знайдеться хоч один орендар, який би на це погодився. Зате легко вирішує подібні питання «Дружба-Нова». Пороздавали у Крутах віддруковані заяви та угоди про розірвання договору оренди землі із ЗАТ «Ніжинська сільгосптехніка», де треба було лише вписати дані про  орендодавця й підписати. І все. А «Ніжинсільгосптехніка», мовляв, зі свого боку без проблем поставить підпис і печатку. До цих документів додавалися й заява на ім’я генерального директора сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Дружба-Нова» Сергія Гайдая з проханням взяти в оренду земельну ділянку, акт приймання-передачі та договір оренди землі, в якому орендарем значиться СТОВ «Дружба-Нова». Цей факт викликав занепокоєння у селі.

На зборах крутівчани питали у Василя Малика, навіщо «Дружба-Нова» змушує людей підписувати угоди, в яких у найважливіших пунктах про строк дії договору та розмір орендної плати пробіли. Василь Малик запевняв, що папери буде заповнено та оформлено як годиться.

Закинули жителі крутівської громади заступникові гендиректора «Дружби-Нової», що товариство вже рік незаконно користується їхніми земельними паями. «Договорів, щоб «Дружба-Нова» обробляла нашу землю, ми не підписували», – кажуть крутівчани. Василь Малик підтвердив, що «Дружба-Нова» справді працює на крутівських землях, а відповідні угоди на це товариство уклало з «Ніжинсільгосптехнікою» та «Ніжинбудом» (?!). «За оренду нашої землі ви за цей час нам нічого не заплатили, лише у перших числах нового року почали давати неякісне зерно», – вели далі діалог з представником інвестора селяни. Одна жінка витягла з торби пакети з кукурудзою та ячменем, висипала на вікні на газету, щоб усі бачили, чим пайовикам платять – інакше як гнилими відходами це не назвеш.

Шокував Василь Малик народ і тим, що з «Дружбою-Новою» підписали документи про оренду землі 70 відсотків власників земельних часток у Крутах, а це десь, з його слів, 700 чоловік. «У нас усього 823 пайовики», – така цифра прозвучала із зали. Коли на зібранні попросили підняти руки тих, хто укладав угоди з «Дружбою-Новою», то більше ніж із ста присутніх було видно лише руку голови сільської ради Михайла Беспалого. Тож крутівчани Василеві Малику не повірили, хоч він і запевнив, що всі згадані ним угоди Держкомзем зареєстрував у грудні минулого року. Люди кажуть, вони фальшиві, бо ж підписів своїх там не ставили.

Звичайно, «Дружба-Нова» силоміць нікого в себе не втримає. І суди відбудуться. Це зрозуміло з настрою жителів Крут – вони налаштовані рішуче і готові боротися до кінця за своє право самим собі обирати інвестора. За таку активну позицію люди лише заслуговують на повагу. Але ж водночас їх дуже шкода, бо у різних владних кабінетах з них ще попоп’ють, вибачте, крові.

З розмов із крутівчанами стало зрозуміло: районна влада про їхні проблеми теж добре знає. Тільки враження від її участі у розв’язанні цих проблем якесь двояке. Високопосадовців, ніби, теж хвилюють людські біди, але вони нічого так і не зробили, щоб селянам допомогти.

Ми ж не залишимо ситуацію, в яку потрапила громада села Крути, без уваги. Аби в ній остаточно розібратися, нам доведеться зробити кілька офіційних запитів. Контролюватимемо і реагування правоохоронних органів.

 

Январь 28th, 2011

«Деснянка вільна»

http://dponline.cn.ua

 

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.