Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

26.04.2011   11:28Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Чернігові пройшов ярмарок професій

Свято професій у драмтеатрі

На ярмарку зібралися випускники шкіл, безробітні молоді люди, представники центрів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, професійно-технічних навчальних закладів та технікумів міста, роботодавці та соціальні партнери. Серед гостей - представники влади. Зокрема, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус та начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський. Загалом ярмарок відвідало понад дві тисячі старшокласників та безробітних.

Мета заходу – зорієнтувати учнів випускних класів щодо вибору майбутньої професійної діяльності, активізувати молодь на опанування професій, що мають попит на ринку праці, розширити їх уявлення про робітничі професії, сформувати позитивне ставлення до них, надати інформацію про навчальні заклади та послуги служби зайнятості.

У фойє театру презентували свої можливості центри професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, зокрема Кримський та Рівненський. Представники Кримського центру ПТО ДСЗ привезли з собою не лише стенди, брошури та буклети, а й обладнання та спеціальне оснащення. Весь день біля їх експозицій юрбилась молодь. Дехто підходив, щоб подивитися та взяти роздаткові матеріали, а чимало юнаків та дівчат навіть в чергу ставали, щоб дістатись до навчальних тренажерів. Всі бажаючі мали змогу попрацювати на віртуальному фрезерному та токарному верстатах, а також на токарних мікроверстатах. Поруч розташувалася лабораторія електрозварювання.

Із захопленням учні розглядали верхолазне спорядження та оснащення, а сміливці пробували себе у ролі верхолаза. До речі, фахівців таких ексклюзивних професій, як електрогазозварник підводного зварювання та верхолаз, за направленням служби зайнятості готують лише в Кримському центрі.

Заступник директора з методичної роботи Кримського ЦПТО ДСЗ Тетяна Івкова зауважила, що для навчання використовується найсучасніше обладнання та техніка. „Перед тим, як стати за справжній верстат, слухач вчиться працювати на віртуальному, - сказала Тетяна Івкова. – На такому обладнанні людина працює руками, а результати своєї роботи бачить на моніторі. Це і безпечно (не можна завдати собі шкоди), і вигідно (учень, навчаючись, не псує деталі)”.

Правилам техніки безпеки та надання першої медичної допомоги у цьому навчальному закладі приділяється особлива увага. Зацікавилися цим питанням під час ярмарку і чернігівські випускники. Штучне дихання та непрямий масаж серця вони вчилися робити на спеціальному тренажері, який теж був привезений до Чернігова з Криму.

А за допомогою слайд-шоу представники Рівненського ЦПТО ДСЗ провели для присутніх своєрідну екскурсію центром, де з поміж інших професій можна освоїти народні промисли та стати професійним ковалем ручного кування, бондарем, виробником художніх виробів з лози або вишивальницею.

Працювали й консультативні пункти Чернігівського міського центру зайнятості, де фахівці надавали учасникам заходу інформацію про Одеський та Харківський центри ПТО ДСЗ, знайомили з ситуацією на ринку праці та послугами служби зайнятості, наголошуючи на перевагах здобуття саме робітничих професій. Бажаючі мали змогу пройти профдіагностичне тестування та отримати індивідуальну консультацію.

В результаті такої роботи чимало безробітних, які завітали на ярмарок професій, виявили бажання поїхати навчатись у центри профтехосвіти ДСЗ. Наприклад, до Криму тепер збирається шість наших земляків. З них троє опановуватимуть професію агента з організації туризму, двоє – електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування, один – квітникаря. Два майбутні слюсари-ремонтники, муляр та токар планують вчитися в Одеському центрі. Ще четверо безробітних виявили бажання поїхати навчатись до Рівного. Двоє з них хочуть стати манікюрниками, ще по одному – слюсарем з ремонту автомобілів та робітником фермерського господарства.

Також того дня старшокласники та безробітна молодь мали добру нагоду ознайомитися з різноманіттям закладів профтехосвіти Чернігова, правилами вступу до них, умовами навчання, перспективами працевлаштування та специфікою різних професій. На ярмарку вже традиційно демонструвались роботи учнів професійно-технічних закладів міста, а їхні наставники знайомили бажаючих з перевагами професій, яких вони навчають.

Учасники заходу отримали роздаткові матеріали (газети „Зайнятість” та „Працевлаштування”, брошури, буклети).

Приємною несподіванкою для присутніх став профорієнтаційний огляд учнівських команд „Оберемо професію разом!”. Яскраве дійство трьох команд („ММС” - Менської районної гімназії, „Смак” - Корюківської загальноосвітньої школи №1 та „О’крошка” – Чернігівської загальноосвітньої школи №29) викликало у глядачів шквал оплесків. Цього разу команди презентували професії швачки, муляра та маляра-штукатура.

А потім на сцені з’явились команди учнів професійно-технічних навчальних закладів міста. У формі захоплюючої, майже театральної вистави вони розповіли одноліткам про вибрані ними професії та продемонстрували свої вміння та навички, отримані під час навчання. Затамувавши подих, школярі слухали їх виступи та щиро дякували оплесками.

Допоможе служба зайнятості

Відповідаючи на запитання журналістів, директор Чернігівського ОЦЗ Лідія Падалка наголосила, щоб уникнути проблем з працевлаштуванням, молодим людям треба завчасно подбати про правильний вибір майбутнього фаху. Адже основною причиною професійно-кваліфікаційного дисбалансу на ринку праці є те, що молодь обирає професії, незважаючи на реальні перспективи працевлаштування. Останніми роками на ринку праці намітилася чітка тенденція щодо надлишку спеціалістів з вищою освітою та зростання потреби у фахівцях робітничих кадрів. У минулому році на обліку в центрах зайнятості області перебувало понад 18 тис. безробітних з вищою освітою, тоді як вакансій для таких фахівців налічувалося близько 7 тис. При цьому потреба у робітничих кадрах становила  понад 15,5 тис. вакансій.

Тому служба зайнятості активно проводить профорієнтаційну роботу з учнівською молоддю. Систематично організовуються марафони та ярмарки професій, профорієнтаційні уроки, дні відкритих дверей центрів зайнятості, професіографічні екскурсії на підприємства, конкурси дитячих малюнків «Професія моєї мрії», профорієнтаційні уроки, зустрічі з батьками та працівниками освіти тощо.

Для поглиблення знань про світ професій та ситуацію на ринку праці за ініціативи служби зайнятості у школах встановлюються програмно-апаратні комплекси «Профорієнтаційний термінал», а учням презентуються профорієнтаційні ділові щоденники школяра. Станом на 1 квітня цього року можливість отримувати комплекс профорієнтаційних послуг за допомогою терміналу мали учні 187 загальноосвітніх навчальних закладів області, в т. ч. 16 шкіл-інтернатів для дітей-сиріт, дітей-інвалідів, а також вихованці Прилуцької виховної колонії.

Враховуючи ситуацію на ринку праці, центри зайнятості області пропонують безробітним безкоштовно пройти професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації за робітничими професіями за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Цього року службою зайнятості до професійного навчання вже залучено близько двох тисяч осіб.

За направленням служби зайнятості безробітні вчаться на базі професійно-технічних навчальних закладів області, у роботодавців, а ще - в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Такі центри вже діють в Криму, Рівненській, Харківській та Одеській областях. В перспективі – їх відкриття на Дніпропетровщині, Івано-Франківщині, Львівщині, Луганщині та Сумщині.

Навчальні заклади ДСЗ оснащені найсучаснішим обладнанням та устаткуванням, а спектр освітніх послуг, зміст та умови навчання в них відповідають європейським стандартам. У центрах профтехосвіти державної служби зайнятості можна опанувати спеціальності будівельної, деревообробної, металообробної галузей, сфери побутового обслуговування та торгівлі, сільського господарства та автомобільного транспорту. А ще - здобути рідкісні професії, фахівців яких не готує жоден навчальний заклад області.

Насамкінець хочеться побажати випускникам обрати професію до душі і стати справжніми професіоналами своєї справи, а ще нагадати, що фахівці служби зайнятості завжди готові надати консультацію, поінформувати, провести профдіагностичне тестування, зорієнтувати у виборі професії, підібрати роботу для всіх, хто до них звертається за допомогою.

Чернігівський ОЦЗ

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.