Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

14.07.2011   10:11Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Прокуратура Чернігівщини перевиряє додержання прав громадян у сфері земельних відносин

Протягом 2010 року цивільно-правовими заходами реагування прокуратура Чернігівської області повернула державі (не допустила вибуття з її власності) 3500 га землі. До держбюджету стягнуто понад 1 млн. грн. заборгованості та збитків від нераціонального використання землі.

Прокурором Бахмацького району 26.02.2010 р. порушена кримінальна справа за ст. 167 ч. 2 КК України (в редакції 1960 р.) відносно Пальчиківського сільського голови Неволько Ю.М., який внаслідок неналежного виконання службових обов’язків, неправомірно включив до додаткового списку на отримання земельної частки (паю) Лемішко К.М., яка  фактично у СВК “Полісся” не працювала. Їй був виготовлений сертифікат на право на земельну частку (пай), вартістю 31818 грн., а у подальшому держакт. Справа розглянута судом.

Аналогічні кримінальні справи порушено прокурорами Талалаївського Корюківського, Семенівського, Новгород-Сіверського, Ніжинського районів, які скеровані до суду.

Органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування приймаються рішення про надання земельних ділянок у користування без урахування вимог ст.ст. 123, 124 Земельного кодексу України.

Наприклад, розпорядженням голови Срібнянської райдержадміністрації від 15.02.2010 р. № 43 Кузнєцову О.Д. передано в оренду строком на 10 років земельну ділянку водного фонду площею 58,6га для ведення рибного господарства без проведення торгів, що є порушенням ст. 124 ЗКУ. За протестом прокурора району це рішення скасовано.

Непоодинокими залишаються факти вчинення кримінально-караних діянь службовими особами органів Держкомзему.

Так, начальник Носівського райземвідділу Олещенко Г.В., діючи всупереч інтересам служби безпідставно включив своїх родичів Михайлову Т.О. та Михайлова М.В., 83 р.н. до списку громадян, які мають право на земельну частку (пай) колишнього КСП ім. Енгельса.  В подальшому склав та видав завідомо неправдиві держакти на земельні ділянки загальною площею 7,34 га вартістю 81,7 тис.грн. 

За результатами розгляду кримінальної справи судом Олещенка Г.В. визнано винним в інкримінованих злочинах, передбачених ст.ст. 364 ч.2, 366 ч.2 КК України. До суду скеровані позовні заяви про визнання державних актів не чинними та повернення земельних ділянок.

Всього упродовж 2010 року за фактами порушення вимог закону у сфері охорони земельних ресурсів органами прокуратури області порушено 26 кримінальних справ, внесено 81 подань, приписів. За прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 61 посадову особу. Опротестовано 116 незаконних рішень.

Зокрема, стурбованість прокуратури викликає ситуація, що склалася в області з орендою земельних ділянок водного фонду, яка потребує додержання особливого порядку, визначеного не лише Земельним, але й Водним кодексами.

У червні 2010 року перший заступник прокурора області в інтересах держави подав позов про визнання недійсним розпорядження Чернігівської районної державної адміністрації про передачу в оренду на 49 років приватному підприємству водного об’єкта (ставка) площею 15,5 га, та про визнання недійсним відповідного договору оренди земельної ділянки.

Господарський суд Чернігівської області позов задовольнив повністю. Розпорядження РДА та договір оренди визнані недійсними.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.