Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

18.02.2013   00:00Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Правова допомога людям, які живуть із ВІЛ/СНІД

Запрошуємо скористатися послугами всеукраїнської мережі правової допомоги для забезпечення захисту прав людини вразливих груп населення.

Поширенню проблеми ВІЛ/СНІДу в Україні сприяє системне порушення прав людей, які живуть з ВІЛ, та осіб, вразливих до ВІЛ/СНІДу: людей, які вживають наркотики, осіб залучених до секс-бізнесу та пацієнтів програм ЗПТ.

Спектр порушень прав людини стосовно визначених груп населення досить широкий. Їх можна поділити на наступні групи: (1) неправомірні дії з боку правоохоронних органів (чисельні випадки неправомірних затримань та обшуків; фальсифікації за кримінальними справами, що включає підкидання наркотичних засобів, проведення слідчих дій з чисельними порушеннями, фальсифікації матеріалів оперативних закупівель, використання абстинентного синдрому для вибиття показань; вимагання грошей, інше); (2) дискримінація та порушення прав людини з боку медичних працівників (відмова у наданні медичної допомоги, розголошення ВІЛ-статусу, непрофесійний та неадекватний медичний супровід, в тому числі такий, який призводить до летальних наслідків); (3) порушення майнових прав та прав батьківства; цілий спектр інших прав, які стосуються соціального забезпечення людини.

Уразливе становище вказаних груп повністю позбавило їх можливостей обстоювати свої права та, тим більше, досягти притягнення до відповідальності порушників їх прав – суб’єктів владних повноважень. В результаті представники вказаних вразливих груп мають суттєво менші шанси на отримання, і без того недостатньої, профілактичної, медичної і соціальної допомоги, що, в свою чергу, негативно впливає на розвиток епідемії ВІЛ/СНІДу в країні.

Метою проекту Харківської Правозахисної Групи «Забезпечення захисту прав людини вразливих груп населення силами всеукраїнської мережі правової допомоги» (який здійснюється за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження») є надання своєчасної, доступної, кваліфікованої та якісної юридичної допомоги у захисті прав осіб, які вживають наркотики, пацієнтів ЗПТ та людей, які живуть з ВІЛ/СНІД силами всеукраїнської мережі адвокатів та юристів в різних регіонах України.

Якщо ви самі потребуєте такої допомоги, або знаєте людей, які живуть із ВІЛ/СНІД, та/або вживають наркотики, та/або є пацієнтами замісної підтримуючої терапії, права яких порушуються та яким потрібна фахова допомога правників, то пишіть HIV.DV.legalaid@gmail.com або дзвоніть до ХПГ 057 7006772.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.