Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

19.04.2013   23:27Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чорнобильці Чернігівщини готові йти на барикади

Чорнобильські організації області погрожують владі акціями громадської непокори. Ліквідатори готові до радикальних дій, якщо влада і надалі не виконуватиме умов Меморандуму, підписаного між їхнім центральним керівництвом та Кабміном. На спільних зборах двох найпотужніших організацій чорнобильців Чернігівщини їхні представники заявили, що цьогоріч ні ліквідатори, ні постраждалі не будуть спокійно спостерігати за бездіяльністю місцевої влади і готові більш рішуче відстоювати свої права.

З архівів зникли документи про участь у ліквідації аварії на ЧАЕС

Двадцять сьому річницю однієї з найстрашніших техногенних катастроф у світі – Чорнобильської – ліквідатори та потерпілі зустрічають із важким тягарем. Перш за все фінансовим. На спільних зборах Чернігівської обласної організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» та обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам майже три сотні чорнобильців в один голос заявили: «Уряд не виконує положень українського законодавства з соціального захисту чорнобильців».

За словами голови спілки ветеранів Чорнобиля залізничного вузла Чернігова Леоніда Черевка, ліквідаторам не лише відмовляють у пенсії, але й хочуть позбавити статусу.

– Починаючи з 1992 року, постійно мусимо доводити, що ми ліквідатори аварії на ЧАЕС, – каже Леонід Черевко. – У Пенсійному фонді від чорнобильців вимагають архівні довідки, які знайти практично неможливо. Річ у тім, що потрібні документи з архівів зникли. Виявляється, за кілька місяців після аварії на Чорнобильській станції міністр шляхів і сполучення СРСР Микола Конарєв наказав знищити всі документи, які вказують на причетність транспортників до ліквідації наслідків катастрофи.

– На наш запит щодо архівних довідок Міністерство транспорту надіслало відповідь, у якій сказано, що посвідчень учасників ліквідації аварії, як і нагород, нам не видавали, – розповідає чорнобилець. – Тоді хто їх видавав, якщо в документах стоїть підпис заступника профільного міністра? Через це ліквідатори щороку пишуть пояснення, що саме вони робили в зоні, з ким туди їздили тощо. А от якщо всі свідки їхньої участі у ліквідації померли, то довести свій статус можна тільки через суд.

Голова Чернігівської міської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Олександр Анищенко розповідає про основні проблеми інвалідів-чорнобильців.

– Не виконується Закон України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», так само як і численні рішення судів про призначення ком пенсації чорнобильцям, забезпечення їх санаторно-курортним лікуванням, – каже Олександр Анищенко. – Гостро постали проблеми, пов’язані з наданням житлової площі та позбавленням статусу ліквідаторів. Чорнобильці нарікають на серйозну соціальну нерівність, яку закріпила Постанова Кабміну «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

– Не можна так безвідповідально ставитися до виконання своїх обов’язків перед ліквідаторами та постраждалими, – каже голова Чернігівського обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля Євген Сонник. – Коли восени 2011 року чорнобильці вчинили бунт під стінами Верховної Ради і змусили владу піти на перемовини, нам здавалося, що ми досягли порозуміння, підписавши 3 жовтня 2011 року Меморандум про співпрацю. Натомість Кабмін віддячив нам Постановою «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Через неї виникла серйозна нерівність у пенсійному забезпеченні між ліквідаторами, евакуйованими та постраждалими, які перебували на забруднених територіях. Урядова постанова посилила розкол в організаціях чорнобильців.

Подачка замість гідної пенсії

Голова Чернігівської обласної організації «Союз Чорнобиль України» Анатолій Лігун каже, що тільки 30 відсотків інвалідів-чорнобильців тепер отримують пристойну пенсію, решта мусять вдовольнятися «мінімалкою».

За словами голови обласної організації чорнобильців, нарахування та виплата пенсії з інвалідності мають відповідати лише чинним нормам статей 50, 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». До того ж відповідно до ч. 4 ст. 54 цього Закону в будь-якому разі розміри пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено зв’язок із Чорнобильською катастрофою, не можуть бути нижчими: для інвалідів І групи – 10 мінімальних пенсій за віком, II групи – 8 мінімальних пенсій за віком; III групи – 6 мінімальних пенсій за віком; дітей-інвалідів – 3 мінімальних пенсій та віком.

– Ці розрахунки мають усі підстави для того, щоб Уряд почав виконувати закон, – каже Анатолій Лігун. – Не нам треба перейматися питанням, де взяти гроші, і не ми маємо їх шукати. Ми змушені казати про справедливий перерозподіл бюджетних коштів за рахунок зменшення фінансування силових відомств.

Чорнобильці також піддали критиці дії Пенсійного фонду, спеціалісти якого, керуючись лише відомчими інструкціями, відмовляються визнавати первинні документи ліквідаторів.

– У законі чітко зазначено, що документами, які доводять статус ліквідатора, є: відрядження до зони відчуження, запис у військовому квитку і в довідках командира військової частини або архіву, – каже Анатолій Лігун. – У той час, коли всі первинні документи є у людей, працівники Пенсійного фонду вимагають тільки архівну довідку. Він також торкнувся теми забезпечення чорнобильців житлом. За словами Анатолія Лігуна, у райцентрі Куликівка не вводять в експлуатацію 55-квартирний будинок, побудований для ліквідаторів та їхніх сімей ще сім років тому.

Влада безсила?

Попри гучні заяви про виконання Меморандуму, місцева влада демонструє свою неспроможність. За словами заступника директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Катерини Тимощенко, для того щоб її відомству задовольнити всі вимоги судів, які виграли чорнобильці, в бюджет треба закласти 38 мільйонів гривень. З початку року департамент отримав лише проект про забезпечення санаторно-курортним лікуванням.

– Буде винайдено можливість компенсувати вартість невикористаної путівки, але тільки у тому разі, якщо два роки поспіль чорнобилець стояв у черзі і не відмовлявся від запропонованої путівки, – заявляє чиновниця. Натомість сума відшкодування і досі невідома. Також не затверджено порядок трактування відмови. Компенсації за невикористану путівку швидше за все не буде, оскільки, починаючи з 2008 року, Уряд не ухвалював відповідних постанов.

За словами Катерини Тимощенко, з початку року області не виділяли кошти на оздоровлення. – Це означає, що їх виділятиме Міністерство, – каже начальниця з департаменту облдержадміністрації. – Воно ж закуповуватиме путівки і надаватиме їх нам для розподілу. Торік понад третина чорнобильців, які подали заяви на лікування, отримали такі путівки.

За словами начальника головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Петра Кулініча, його відомство виконало всі зобов’язання, зазначені у Меморандумі про співпрацю.

– Ми зробили розрахунок потреб у виплаті пенсій чорнобильцям, – каже очільник обласного Пенсійного фонду. – На рік нам треба 642 мільйони гривень.

Він зазначив, що установи Пенсійного фонду забезпечують своєчасну виплату пенсій. Понад 37 тисяч пенсіонерів області мають статус учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

1653 пенсіонери отримують пенсію з інвалідності.

Чекати компенсації залишилося три роки

Виконувач обов’язків заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика та заступник голови обласної ради Валентин Мельничук запевнили, що обласна влада відкрита до співпраці і жодне порушене питання не залишиться без розгляду.

За словами обласних чиновників, для виконання Меморандуму на Чернігівщині діє програма соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок катастрофи, за сімома напрямками. На її реалізацію у 2013 році з державного бюджету передбачено 49,8 мільйона гривень. Також вони зазначили про інформування центральних органів виконавчої влади з питань, які не можна вирішити на рівні області.

Натомість чорнобильці ухвалили звернення до прем’єр-міністра України Миколи Азарова, у якому наголосили на потребі дотримання норм законодавства та виконання Урядом рішень судів. Лише зверненням пенсіонери-ліквідатори, яких на Чернігівщині, за інформацією департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, майже 40 тисяч, не обмежаться.

– Якщо з боку Уряду не буде належного реагування щодо вирішення наших законних вимог, ми залишаємо за собою право організовувати акції протесту під стінами Кабміну, – заявив Анатолій Лігун.

Він також наголосив, що відповідно до Віденської конвенції, ратифікованої Україною, упродовж тридцяти років з дня аварії на ЧАЕС держава має покрити всі витрати, пов’язані з каліцтвом учасників ліквідації ядерної катастрофи. Чекати на повну компенсацію чорнобильцям залишилося ще три роки. Зрозуміло, не всі доживуть до цієї дати, адже лише на Чернігівщині щороку щонайменше 200 ліквідаторів ідуть з життя.

Віталій Назаренко, газета «Деснянка вільна»

www.gorod.cn.ua

 

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.