Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

20.01.2014   20:09Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Скасування антидемократичних законів вимагали в Чернігові

Скасувати пакет антидемократичних законів, прийнятих Верховною Радою України 16 січня, вимагали чернігівські громадські й політичні діячі, журналісти.

Звернутися з відповідною вимогою до Президента України, голів Верховної Ради, Конституційного суду та народних депутатів вирішили представники громадськості, політичних партій та засобів масової інформації після обговорення подій, що сталися у Верховній Раді 16 січня.

«Ці закони фактично вводять в Україні диктатуру, тоталітаризм і цензуру, тож ми не можемо стояти осторонь подій, які відбуваються», – наголошували присутні на заході в дискусійному клубі «Експертна думка».

Заклики скасувати антидемократичні закони також надішлють нардепам, які представляють у парламенті Чернігівщину і голосували за відповідний пакет. А саме: членам фракції Партії регіонів Владиславу Атрошенку, Миколі Рудьковському, Івану Куровському та позафракційному Ігорю Рибакову.

Крім того, активні чернігівці обговорили вчорашні акції в центрі Києва і дійшли висновку, що саме влада несе відповідальність за радикальність дій на вулиці Грушевського, в урядовому кварталі.

Також представники громадських організацій анонсували низку протестних заходів, які відбудуться в Чернігові найближчими днями.

Наприкінці заходу присутні підписали відкрите звернення, яке сьогодні буде надіслано адресатам.

Нагадаємо, 16 січня у Верховній Раді було прийнято низку законів, які обмежують конституційні права та свободи громадян. При цьому голосування відбулося з грубим порушенням відповідної процедури.

Текст звернення, який сьогодні представили чернігівські громадські й політичні діячі, журналісти:

Президенту України, головам Верховної Ради, Конституційного суду України, народним депутатам

Відкрите звернення

Ми, представники чернігівських засобів масової інформації і електронних засобів масової комунікації, представники медіа-профспілок і громадських організацій, звертаємося до Президента України, голови Верховної Ради, Конституційного суду України, народних депутатів з вимогою визнати антиконституційними і відмінити пакет законів прийнятий 16.01.2014 р. Верховною Радою України з порушенням процедури голосування.

Зазначеними законами де-факто в Україні вводитися тоталітаризм та диктатура, запроваджується цензура, а для журналістів електронних засобів масової комунікації впроваджується фактична заборона на професію. Поза законом поставлені Інтернет-видання, які за своєю суттю не є інформаційними агенціями, оскільки не збирають інформацію з метою її продажу читачам чи третім особам.

Норма закону, що зобов’язує провайдерів без рішення суду за вказівкою державного органу відключати «екстремістські» сайти та новинні блоги, робить його антиконституційним і таким, що суперечить загальноприйнятим у цивілізованих державах нормам права.

Крім того, абсурдний за своєю суттю закон Колесніченка-Олійника вводить кримінальну відповідальність за наклеп, «екстремістську» діяльність і за прямі обов’язки журналіста – зокрема за збирання фактично будь-якої інформації про працівників правоохоронних органів та суддів, що дозволить правоохоронцям залякувати і репресувати «незручних» журналістів та блогерів.

Цими законами фактично ліквідуються конституційні гарантії свободи слова, передбачені статтею 34 Конституції України.

Закон грубо порушує фундаментальні свободи совісті, поглядів, слова, інформації, зібрань, асоціацій, пересування, право власності та право на приватність, ігноруючи тим самим відповідні конституційні норми і статті Міжнародного пакту ООН про громадянські та політичні права й Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також статтю 22 Конституції України.

Законом Колесніченка-Олійника держава примудрилася ввести до юридичного словника негативне тавро «іноземного агента» і застосувати його до тих, хто виконує прямі обов’язки держави власним коштом і коштом міжнародних донорів. Таким чином, правляча коаліція оголосила війну громадянському суспільству.

Але ми ніколи не погодимося, щоб органи влади витісняли український народ на його власній землі у соціальне гетто, ще й замість виконання своїх безпосередніх зобов’язань перед суспільством вішали йому на шию табличку з написом "іноземний агент". Ми заявляємо, що погодження з пропонованим статусом було б з нашої сторони образою пам’яті борців за волю України, її відомих дисидентів і справжніх Героїв.

В усі часи Незалежності малий бізнес, який в цивілізованому світі є основою економіки, мусив боротися за своє існування. Саме дрібні підприємці є найбільш активною частиною суспільства, яка звикла відстоювати свої права на всіх рівнях, аж до тривалих акцій протесту. На тепер бізнес позбавили можливості вільно, та у гарантований Конституцією України спосіб захищати себе, створювати нові робочі місця, зрештою, відчувати себе вільними людьми у вільній країні! Громадські об’єднання та профспілки малого та середнього бізнесу, не сприймають плюндрування Основного Закону України, адже ст.. Конституції є статтею прямої дії і не потребує додаткового регулювання.

З огляду на це, медіа-спільнота і громадські організації Чернігівщини вимагають від Конституційного суду визнати підписані Президентом України Віктором Януковичем закони антиконституційними.

Якщо цього не станеться, гарант додержання Конституції нестиме персональну відповідальність за репресії проти журналістів, громадських організацій і всього українського суспільства, які будуть здійснюватися на підставі цього антиконституційного закону.

Вважаємо, що саме ухвалення провладною більшістю у сумнівний спосіб цих законодавчих актів стали останньою краплею, що переповнили чашу терпіння українського народу. Тому саме влада несе всю повному відповідальності за радикалізацію суспільних настроїв та подій, що мали місце 19- 20 січня 2014 року на вулиці Грушевського в Києві.

Закликаємо депутатів Верховної Ради від Чернігівщини Владислава Атрошенка, Івана Куровського, Ігора Рибакова, Миколи Рудьковського чиї голоси «ЗА» вписані у згадані закони, не ганьбити чернігівської громади, негайно опротестувати процедуру голосування й відкликати свої голоси під згаданими законами. Так ви врятуєте свою честь, а Україну – від мороку феодальної бандитської окупації і наслідків громадського спротиву, який буде жорстким і нещадним в першу чергу до Вас.

20 січня 2014 року

Чернiгiвщина: події і коментарі

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.