Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

30.04.2014   23:29Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чернігівці мали змогу навчитись контролювати та впливати на владу

Протягом 29 – 30 квітня 2014 року кожен бажаючий мав змогу прийняти участь в освітньому проекті для громадських активістів «Школа громадської дії». Чернігів став третім містом циклу тренінгів після м.Дніпропетровськ та м.Херсон.

Нещодавні події в країні вплинули на свідомість громадян, як результат кількість небайдужих громадян зросла. Вже сьогодні виникла нагальна необхідність отримати знання для змін в рідному місті та країні в цілому.

Український незалежний центр політичних досліджень за підтримки громадської організації М’АРТ (м. Чернігів) організували Школу громадської дії. Основна мета - надання актуальної інформації щодо механізмів контролю та впливу на владу.

Дводенний цикл включив в себе достатньо велику кількість питань, в тому числі:

- організація мирних зібрань; - вплив на рішення міської ради;

- форми організацій, в які можна об’єднуватись на місцевому та загальнодержавному рівнях;

- контроль державних закупівель;

- вплив на формування міського бюджету і контроль його видатків;

- отримання доступу до публічної інформації.

В перший день навчання жвава дискусія виникла щодо громадських слухань, як одного з основних засобів впливу на рішення міської ради. Присутні ділились своїм досвідом та обговорювали слухання, які вже відбулися в Чернігові. Окрім цього, учасники прийшли до думки, що процедура громадських слухань в Чернігові є однією з найскладніших в Україні.

Особливо гостро стало питання щодо державних закупівель та формування (розподілу) державного бюджету. Але моніторинг чесності влади та вплив на неї можливі завдячуючи Закону України «Про доступ до публічної інформації», до якого нещодавно були внесені зміни. Відтепер кожна особа має право шляхом запиту дізнаватись про розподіл бюджетних коштів, ознайомлюватись з генеральними планами міста, відвідувати засідання владних органів.

Захід відбувся за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.

Розуміємо права людини

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.