Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

03.07.2014   09:37Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Чернігові після 2-х років суду батьки вибороли право нещепленої дитини відвідувати дитячий садок

У Чернігові батьки нещеплених дітей вибороли право для своїх малюків відвідувати дошкільний заклад. Раніше до садочка дітей без щеплень не брали. Батьки з Чернігова подали до суду на лікарів, процес тривав два роки. Але вони не шкодують про згаяний час, бо ж відкрили дорогу для решти батьків, які хочуть віддати таких дітей у садок.

Для чотирирічної Саші вже обирають дитячий садок. Суд зобов'язав поліклініку видати дитині необхідну довідку. Поряд із написом "здорова", там тепер є помітка: "відвідувати дошкільний заклад можна". За це Лілія Кулєба боролася два роки. Вона відмовилася щеплювати доньку після того, як у її старшого сина з'явилась алергічна реакція на вакцину. Дитину тоді ледь урятували.

"Двічі я бачила, як мою дитину просто врятували в реанімації. І ці спогади будуть зі мною завжди", - каже Лілія Кулєба.

На поліклініку позвалися чотири мами. Іще тринадцять стали свідками у справі. Вони підтверджують, без щеплень не можуть віддати дитину до дитячого садка.

"Наші лікарі власноручно зафарбовують запис, це стандартний бланк, що може знаходитися в дитячих дошкільних закладах, і залишають тільки, що здоровий", - каже Ігор Полуян, батько нещепленої дитини.

"Ви можете не щеплюватись, це ваше право. Але ви не маєте права віддавати таку дитину в дитячий колектив", - каже Любов Ніконець, лікар-імунолог.

Медики керуються Законом про запобігання інфекційним хворобам. Батьки — конституційним правом на освіту. Кажуть, що їхні діти здорові. Але медиків такий аргумент не переконує.

"Ми створюємо колективний суспільний імунітет. І відповідно у ваших нещеплених дітей скорочується ризик інфікування. Ось чому ваші діти не хворіють, ви кажете, що вони здорові. Вони живуть "зайцями" - є такий медичний термін", - каже лікар-імунолог.

Лікарі переконують, що побічні ефекти від щеплень зустрічаються вкрай рідко: один випадок на мільйон доз вакцин.

Медичну статистику лікарі викривляють, каже Лілія Кулоба. Вона запевняє, що у випадку її дитини медики побічні ефекти просто не зафіксували.

Суд задовольняє позовні вимоги мам. Але тільки частково. Факт дискримінації дітей судді не визнають, однак зобов'язуть лікарів видати необхідні довідки для дитячого садка. Тепер батьки побоюються, що медики подадуть апеляцію. Кажуть, іще одна судова інстанція може тривати роками. І в такому разі їхні діти просто переростуть садочок.

Сюжет ТСН

Чернiгiвщина: події і коментарі

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.