Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

01.08.2014   16:45Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Військовослужбовці з АТО отримають землю

Уряд країни підтримав і взяв під особливу опіку ініціативу Державного агентства земельних ресурсів в Україні щодо забезпечення воїнів АТО земельними ділянками. Наділи також отримають родини, які втратили близьких на Майдані під час Революції Гідності.

Зацікавлені в отримані безкоштовної ділянки мають подати клопотання до Головного управління Держземагентства у Чернігівській області за адресою: просп. Миру буд. 14, каб. 103, м.Чернігів, 14000. Заяви можна надіслати поштовим зверненням, подати особисто або через територіальний підрозділ Держземагентства за місцем розташування земельної ділянки.

У клопотанні необхідно зазначити цільове призначення земельної ділянки та додати графічні матеріали із бажаним місцем розташування. Саме на графічних матеріалах вказати розмір земельної ділянки. Також необхідно надати документ, який підтверджує участь в АТО.

Родичі загиблих в АТО також мають право отримати землю. Їх родичі можуть написати відповідну заяву.

Якщо військовослужбовець перебуває зараз у зоні АТО, може написати заяву і прислати її родичам. Для будівництва житла треба звертатися до органів місцевого самоврядування (міська, сільська, селищна рада або райдержадміністрація). Для виділення ділянок під фермерське господарство, садівництво або дачу — в Держземагентство.

За потреби, буде надана допомога у підготовці та формуванні пакету документів для подачі клопотання. Консультуватимуть і з приводу оформлення права власності на земельну ділянку.

У цих установах родичам розкажуть, які документи потрібні. Під будівництво будинку в місті міська рада може виділити не більше 10 соток землі. У селищі — не більше 15 соток. Для будівництва житла у селі — не більше 25 соток. Якщо військовослужбовець захоче займатися фермерською діяльністю, для особистого селянського господарства надаватимуть ділянку не більше 2-х гектарів за межею міста. Якщо є спеціальна вища освіта, для ведення садівництва — не більше 12 соток за межами міста. Для дачного будинку — не більше 10 соток за межами міста.

Ініціатива стосується громадян, які ще не скористалися правом безоплатної приватизації земель. Землевпорядною службою області вже визначено земельні ділянки площею понад 559 гектарів.

— Офіційних заяв ще ніхто не приніс, — каже Ніна Вакулік, завідуюча сектора зв'язків з громадськістю Держземагентства в Чернігівській області. — Жителі області і міста звертаються за консультацією, які документи треба зібрати. В Чернігівській області виділено 561,6 гектара землі для цих військовослужбовців. Скільки буде коштувати пакет документів, зараз не можу сказати. Якщо родич або ж сам військовослужбовець надасть повний пакет, землю можна оформити за два тижні.

— За що потрібно платити?

— За технічне оформлення документів. Залежно від конкретної ділянки землі ціна буде різна.

— Деяким військовослужбовцям не дають військових квитків і не пишуть, що вони були в зоні АТО.

— Це питання ще доз'ясовується. Спочатку потрібна була довідка з військкомату, де написано про направлення військовослужбовця в зону АТО. Потім виникло питання, що потрібно давати саме військовий квиток, аби не було махінацій. Тому вирішили кожен випадок розглядати окремо. Чи була людина в зоні АТО, перевірити нескладно.

Якщо у родичів військовослужбовців виникнуть питання або труднощі, можна зателефонувати за безкоштовним номером до представників Держземагентства України: 0800-30-10-71.

Рекомендовані зразки заяв на приватизацію, інформацію щодо місця розташування земельних масивів знаходяться на сайті Головного управління Держземагентства області http://cheoblzem.gov.ua в розділі «Земельні ділянки для військовослужбовців». Іншу інформацію можна отримати за телефоном “гарячої лінії”: (0462) 67-83-64.

За інформацією Чернігівської облдержадміністрації та тижневика «Вісник Ч»

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.