Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

22.04.2015   23:38Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чернігівська міліція та прикордонники організували повернення додому двох трудових рабів

Оперативники відділу боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми УМВС в Чернігівській області встановили особи зловмисників, які продали в трудове рабство до Росії 10 українок.

Як повідомив начальник відділу боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми УМВС в області Антон Милосердов, декілька громадян України разом з російськими подільниками обманом вивезли десять жінок з південних областей України на сезонні сільськогосподарські роботи до РФ.

Зловмисники скористалися важким матеріальним становищем заробітчан та відсутністю у них засобів для існування.

Вербуючи робітниць по всій Україні, лиходії обіцяли жінкам добре оплачувану роботу з догляду за дітьми у заможних московських сім’ях. Обіцяні заробітки мали бути не нижче $1000 на місяць.

Насправді ж українок відправили до одного з сіл у Тверській області. Під приводом оформлення документів работоргівці відібрали у заробітчан паспорти. І замість виховання дітей успішних бізнесменів направили жінок доглядати за свинями.

Після кількох місяців роботи у свинарнику жінок як бидло перепродали іншому підприємцю в Брянську область. Там українки виконували різну сільськогосподарську роботу.

Побут робітниць був досить скромним, жили вони у аварійному приміщенні. Залишившись без документів в сусідній країні, наші співвітчизниці були змушені виконувати важкі сільськогосподарські роботи в нестерпних умовах практично без відпочинку та вихідних. Грошей за роботу жінки не отримували. Працювали лише за їжу. Безоплатність роботи людям пояснили тим, що вони мають відпрацювати затрати на їх переїзд до Росії та оплатити своє проживання у господаря.

Всі гроші за оплату праці по обробці сільгоспугідь работоргівці забирали собі. На заробітчан постійно чинили психологічний тиск та погрожували.

Лише двоє жінок змогли вирватися з рабства завдяки своїм родичам і правоохоронцям. Родичі заробітчан звернулися по допомогу до відділу боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми УМВС в Чернігівській області, оскільки саме Чернігівщина межує з Брянською областю РФ. У свою чергу державна прикордонна служба організувала українкам спрощений перехід кордону.

Як розповів Антон Милосердов, нині встановлені всі члени злочинної групи, її організатор, кур'єри та рядові виконавці. Відносно фігурантів відкрите кримінальне провадження за статтею 149 Кримінального кодексу України (торгівля людьми) - карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

На даний час Росія відмовляється видавати українському правосуддю злочинців, які продали в трудове рабство десять українок. Фігуранти переховуються на території РФ, натомість 8 жінок ще залишаються в трудовому рабстві і їх доля невідома. У питанні повернення співвітчизників на Батьківщину українська сторона сподівається на посередництво ОБСЄ та Міжнародної організації з міграції.

Міліція застерігає громадян бути більш прискіпливими при працевлаштуванні за кордоном. Обов’язково перевірте всю наявну інформацію про роботодавця, дізнайтесь відгуки про нього з кількох альтернативних джерел.

СЗГ УМВС України в Чернігівській області

 

Останні новини

Робоча зустріч з представником системи безоплатної правничої допомоги на Чернігівщині 19:19

Представниці Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова та Ірина Бірюк провели робочу зустріч з представницею Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Іриною Протченко.

Робоча зустріч з представником Омбудсмана на Чернігівщині 19:07

Провели робочу зустріч з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою.

Інформаційні заходи з протидії гендерно-зумовленому насильству в Козелецькій та Кіптівській громадах 19:00

З моніторинговим візитом спільно з представницями ГУ Національної соціальної сервісної служби у Чернігівській області відвідали Козелецьку та Кіптівську територіальні громади, де обговорили реалізацію політики у сфері протидії гендерно-зумовленому насильству в громадах.

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.