Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

15.05.2015   21:00Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чернігів документальний: презентація мережі кіноклубів Docudays ua та відкриття фестивалю «Зелена сцена»+

15 травня у чернігівському Дискусійному клубі «Експертна думка» відбулася прес-конференція з приводу відкриття кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA у Чернігівській області. У заході взяли участь представники ГО «МАRТ», модератори кіноклубів (Чернігів, Прилуки, Ніжин), представники Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA та місцеві журналісти.

Ініціатором відкриття цілої мережі нових кіноклубів стала Громадська організація «МАRТ», яка вже не перший рік співпрацює з Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA та є його регіональним представником під час Мандрівного фестивалю у грудні.

Організатори повідомили про відкриття шести кіноклубів, п’ять з яких почнуть свою роботу на базі навчальних закладів області. Серед них: Чернігівський обласний педагогічний ліцей для обдарованої сільської молоді, Прилуцька гімназія №5, Ніжинський державний університет ім. М.В. Гоголя, Чернігівський медичний коледж, Чернігівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти ім. К.Д. Ушинського.

Новий кіноклуб відкриється й на базі Громадської організації «МАRТ», який організатори вирішили зробити мандрівним. «Ми хочемо мандрувати по всій області та заражати вірусом прав людини та кіноклубного руху Docudays UA усіх, кого зустрінемо на нашому шляху», – каже регіональна координаторка мережі кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA у Чернігівській області Надія Кривопаленко. У кіноклубу буде й постійне місце проведення показів у Чернігові, про яке організатори повідомлять додатково. А свій просвітницький шлях MARTівці почнуть уже 23 травня у невеличкому селі Піски.

Важливо зазначити, що до сьогодні у Чернігівській області працює вже три кіноклуби. Це кіноклуби при установах пенітенціарної системи: на базі Чернігівської виправної жіночої колонії № 44, Прилуцької виховної колонії та Чернігівського юридичного коледжу, де навчаються майбутні співробітники пенітенціарної системи. За цей час здійснено десятки показів. Це дало змогу залучити до найкращих зразків кінодокументалістики про права людини вельми численну аудиторію засуджених, колективи відомчих навчальних закладів, а також працівників органів і установ виконання покарань. Ця робота має безцінний практичний результат. Яскравим прикладом такого результату є відкриття курсів перукарської майстерності при Чернігівській виправній жіночій колонії № 44 після перегляду фільму «Перукарська воля» (реж. Ф. Претселл, Е. МакДовалл).

Аби продемонструвати, як на практиці відбувається засідання кіноклубів, організатори показали фільм «Ротація» (реж. Сергій Лисенко) про бійців 13-го Чернігівського батальйону територіальної оборони. Герої фільму – родичі бійців, які звернулися до чернігівських правозахисників, щоб спільними зусиллями добитися від військового керівництва ротації батальйону. Вони збираються разом і записують відеозвернення до Президента країни, сподіваючись бути почутими. На момент створення фільму їх мета була досягнута. Але, на жаль, як повідомила під час прес-конференції правозахисниця Наталя Піддубна, на сьогоднішній день питання ротації цього батальйону знову актуальне. Фільм входить до програми кіноклубів, а також до репертуару онлайн-кінотеатру документального кіно про прав людини DOCU/SPACE, який під час прес-конференції презентували представники фестивалю Docudays UA.

Увечері презентація кіноклубів відбулася на відкритті чернігівського фестивалю «Зелена сцена». У стінах Художнього музею було показано два фільми: «Очищення» (реж. Сергій Лисенко) із циклу «Єромайдан. Енциклопедія громадських ініціатив самоорганізації» та «Довго та щасливо» (реж. Татьяна Божіч), призер цьогорічного фестивалю Docudays UA.

«Ми повинні робити все можливе для того, щоб права людини перестали бути теорією. І, можливо, з роками кількість стрічок, які розказують про порушення прав людини через документальне кіно стане менше і більше будемо мати фільмів, які розказуватимуть як жити в умовах, де культура прав людини висока і відповідає тим стандартам, які сьогодні склалися у світі», – такими словами правозахисник Олександр Войтенко закінчив свій виступ під час прес-конференції і ми маємо щиру надію, що діяльність кіноклубів, у тому числі й у Чернігівській області, допоможе нам у досягненні цієї мети.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.