Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

14.08.2015   16:49Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Уряд визначив основні напрями розв’язання проблем зайнятості переселенців

Кабінет Міністрів України постановою від 8 липня 2015 р. № 505 затвердив Основні напрями розв’язання проблем зайнятості внутрішньо переміщених осіб на 2015-2016 роки.

Як зазначено в урядовому документі, упродовж 2014 р. рівень безробіття, визначений за методологією Міжнародної організації праці, підвищився порівняно з 2013 р. із 7,3% до 9,3% економічно активного населення віком 15-70 років. У Донецькій області рівень безробіття зріс із 7,8% до 11%, у Луганській області - з 6,2% до 11,4%. Відповідно до затверджених Урядом основних прогнозних макропоказників у 2015 році очікується зростання рівня безробіття до 10,2-11,5%.

Метою документу є напрямів є забезпечення зайнятості та підвищення конкурентоспроможності внутрішньо переміщених осіб на ринку праці шляхом їх професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації.

Державна політика зайнятості спрямовується на виконання пріоритетних завдань за такими основними напрямами:

• створення економічних та соціальних передумов для розвитку регіонів із залученням трудового потенціалу внутрішньо переміщених осіб;

• вивчення та задоволення першочергових потреб внутрішньо переміщених осіб у матеріальних, житлових, побутових та інших ресурсах, об’єктах інфраструктури;

• удосконалення нормативно-правової бази, спрямоване на підвищення мобільності робочої сили та зайнятості внутрішньо переміщених осіб, а також забезпечення їх соціального захисту від безробіття;

• створення нових робочих місць для працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, розширення співпраці з роботодавцями, які забезпечують зайнятість зазначених осіб, волонтерськими та громадськими організаціями;

• збільшення обсягу охоплення професійною підготовкою, перепідготовкою та підвищенням кваліфікації внутрішньо переміщених осіб з відповідним матеріально-технічним, навчально-методичним і кадровим забезпеченням.

Ключовим напрямом у забезпеченні зайнятості внутрішньо переміщених осіб є посилення ролі органів місцевого самоврядування та сторін соціального діалогу у процесі відбудови та відновлення економічного потенціалу окремих районів Донецької та Луганської областей.

В додатку до Основних напрямків наведено План заходів щодо працевлаштування та професійного навчання внутрішньо переміщених осіб.

З повним текстом документу можна ознайомитись в мережі Інтернет.

З практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Нові виклики в правовій підтримці та захисті прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.