Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

22.01.2017   22:36Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чернігівські переселенці та АТОвці мають право на безкоштовного адвоката

5 січня 2017 року набрали чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (далі - Закон), згідно яких розширено коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Нагадуємо, що безоплатна вторинна правова допомога включає такі види послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Отже, суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу тепер є:

- внутрішньо переміщенні особи;

- особи, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб;

- особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Також безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій та іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надається не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а й з будь-яких інших питань.

Суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, а саме:

- особа має право на безоплатну вторинну правову допомогу, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;

- враховується середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було до 5 січня 2017 року.

Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги необхідно подати до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернення, до якого додаються: паспорт або інший документ, що посвідчує особу; реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті) та відповідні документи, що підтверджують належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Рішення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги або рішення про відмову в її наданні відповідно до статті 19 Закону приймається протягом десяти днів з дня надходження звернення особи про надання одного з видів безоплатної вторинної правової допомоги.

Після прийняття рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечує призначення адвоката, який надаватиме безоплатну вторинну правову допомогу, шляхом видання доручення, допомагає скласти довіреність на представництво інтересів суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу, посвідчує її та організовує контакт адвоката з суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Слід відмітити, що відповідно до статті 14 Закону право на безоплатну вторинну правову допомогу мають також інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб; діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та інші соціально незахищені категорії громадян.

Чернігівський місцевий центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: місто Чернігів, проспект Миру, 49-А, офіс 1003 (10-й поверх), тел. 77-51-68, працює щодня, крім суботи і неділі, з 8.00 години до 17.00 години, без перерви.

Також в кожному районному центрі є відповідні бюро правової допомоги (структурні підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги), куди особа може звернутись за отриманням консультації та/або для подачі звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги за місцем проживання.

Директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.