Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

08.02.2017   23:37Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Першочергові кроки у випадку насильства у сім’ї

Проблема насильства в сім’ї не втрачає своєї актуальності. Закон передбачає відповідальність за вчинення насильства в сім’ї. Якщо насильницькими діями не завдано тілесних ушкоджень, кривдника може бути притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді громадських робіт на строк від тридцяти до сорока годин або адміністративного арешту на строк до семи діб.

У багатьох випадках насильства в сім’ї жертви зазнають тілесних ушкоджень. В таких випадках винну особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності.

Якщо вас побили, і лишилися синці, переломи чи інші ушкодження, доказом завданих ушкоджень буде лише висновок судово-медичної експертизи. Без такого висновку притягнути насильника до кримінальної відповідальності неможливо.

Таким чином, після подання заяви та призначення слідчого, вимагайте скерування на експертизу в найкоротший термін після отримання тілесних ушкоджень.

У випадку, якщо ви звернулись спершу по медичну допомогу, пам’ятайте, що лікувальний заклад зобов’язаний повідомити органи внутрішніх справ у випадку повідомлення лікаря про побиття. А якщо ви скажете лікарю, що отримали ушкодження випадково, надалі буде складно захистити себе й притягти насильника до кримінальної відповідальності.

Переважно жертви насильства в сім’ї зазнають тілесних ушкоджень легкого й середнього ступенів важкості або ж потерпають від побоїв і мордувань. За такі дії законодавство України передбачає кримінальну відповідальність.

Якщо ви не злякались і зробили перший крок у боротьбі з сімейним насиллям, подавши заяву на кривдника, майте мужність довести справу до суду. До початку розгляду справи в суді ви маєте право подати цивільний позов про стягнення з підсудного моральної та матеріальної шкоди.

Тож, якщо ви зазнали тілесних ушкоджень будь-якого ступеня тяжкості чи побоїв і мордувань, неодмінно зверніться за правовою допомогою до кваліфікованого юриста.

За отриманням консультації та захистом своїх прав мешканцям Бобровицького району можна звернутись до Бобровицького бюро правової допомоги за адресою: м.Бобровиця, вул.30 років Перемоги, 13 або зателефонувати (04632) 2-14-41 чи (04632) 2-13-10. Окрім того, цілодобово та безкоштовно у межах України можна отримати відповіді на запитання , зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.