Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

06.06.2017   22:14Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В судах продовжують працювати мобільні консультаційні пункти Чернігівського місцевого центру БВПД

Протягом останнього тижня в судах працювало три мобільні консультаційні пункти Чернігівського місцевого центру. Одним із видів безоплатної вторинної правової допомоги є здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на БВПД у судах, тому не випадковим є той факт, що саме у судах постійно перебувають суб’єкти права на безоплатну правову допомогу які її і потребують.

Так, 25 травня 2017 року головний спеціаліст Славутицького бюро правової допомоги Наталія Новик провела виїзний прийом людей у Славутицькому міському суді. За отриманням правової допомоги звернулося двоє осіб, яким було надано дві консультації.

Перше питання стосувалося оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Фахівець роз’яснила, що до підрозділу Державної Міграційної Служби (далі ДМС) необхідно подати заяву та необхідні документи. Заява подається особисто або законним представником.

Крім заяви, необхідно подати: паспорт громадянина України (для осіб, що досягли 14 років); свідоцтво про народження (для осіб, що не досягли 14-річного віку); документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника (коли подаються документи законним представником, крім випадків, коли законним представником є один із батьків); документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати (до заяви робиться та додається копія такого документу, засвідчена у встановленому порядку працівником відповідного підрозділу ДМС). Особи, що досягли 18 років, та оформлюють паспорт вперше, подають документ про реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків у разі наявності. В залежності від відповідних підстав, додатково подаються й інші документи. Др

уге питання стосувалося порядку отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Головний спеціаліст роз’яснила коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, перелік документів, які необхідно подати особі, яка належить до тієї чи іншої категорії осіб та саму процедуру подання документів через Славутицьке бюро правової допомоги.

Також, 25 травня 2017 працював мобільний консультаційний пункт у приміщенні Городнянського районного суду. На консультацію до заступника начальника Городнянського бюро правової допомоги Тетяни Костюкової звернулося двоє осіб з трьома питаннями. Питання були різноплановими. Зокрема, щодо строку апеляційного оскарження вироку суду. Працівник бюро пояснила, що Кримінально-процесуальний кодекс України встановлює тридцяти денний термін апеляційного оскарження вироку суду, відлік якого починається з дня його проголошення.

Інші питання стосувалися строку в рамках якого повинна бути розглянута справа про стягнення аліментів та порядку стягнення коштів за рішенням суду. Тетяна Костюкова роз’яснила, що суд розглядає справи протягом розумного строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі, а справи про стягнення аліментів протягом одного місяця. При набранні законної сили рішення суду про стягнення аліментів, з метою примусового стягнення коштів з боржника, у суді, який здійснював розгляд справи, необхідно взяти виконавчий лист з яким потім необхідно звернутися до органів державної виконавчої служби.

30 травня 2017 року директор Чернігівського місцевого центру Володимир Бобруйко спільно з начальником відділу правової інформації та консультацій Чернігівського місцевого центру Юлією Бойко забезпечили роботу мобільного консультаційного пункту в Новозаводському районному суді міста Чернігів.

За отриманням правової допомоги звернулося три особи, яким було надано п’ять правових консультацій: щодо правомірності відмови у оформленні субсидії, порядку визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, можливості отримання статусу інваліда війни, порядку зняття опікунства над недієздатним, порядку надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Всім особам було роз’яснено порядок подання звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги до Чернігівського місцевого центру.

Також, Володимир Бобруйко провів робочу зустріч з головою Новозаводського районного суду міста Чернігів Ларисою Філатовою. Було обговорено питання забезпечення безоплатною вторинною правовою допомогою особам, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку та досягнуто домовленості про подальшу роботу мобільного консультаційного пункту в Новозаводському районному суді міста Чернігів.

Нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги можна звертатись до Чернігівського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Чернігів, пр.-т. Миру, буд. 49-а, каб. 709, тел: (0462) 77-51-68 та бюро правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання БВПД:

Славутицьке бюро правової допомоги за адресою: м. Славутич, Московський квартал, 12, тел. (04579) 2-01-35, 2-01-50;

Городнянське бюро правової допомоги за адресою: м. Городня, вул. Чернігівська, 7, тел. (04645) 2-10-55, 2-10-27;

Ріпкинське бюро правової допомоги з адресою: с.м.т. Ріпки, вул. Попудренка, 8-а, тел. (04641) 2-10-25, 2-10-22;

Козелецьке бюро правової допомоги з адресою: с.м.т. Козелець, вул. Толстого, 34-а, тел. (04646) 2-20-10, 4-22-26.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.